Rusya Kiev’deki hastane saldırısından sorumlu olmadığını savundu

Stockholm, 9 Temmuz (Hibya) – Moskova, Pazartesi günü Kiev’deki Okhmatdet çocuk hastanesine bir füzenin isabet etmesinin ardından yaşanan trajedinin sorumluluğunu “şiddetle reddettiğini” duyurdu.

Rusya Kiev’deki hastane saldırısından sorumlu olmadığını savundu
Yayınlama: 09.07.2024
4
A+
A-

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov olayın bir Ukrayna hava savunma füzesinden kaynaklandığı konusunda ısrar etti.

Salı günü gazetecilere konuşan Peskov, Rusya'nın ” sivil hedefleri vurmadığını” ve Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen tüm saldırıların yalnızca “kritik altyapı tesislerini ve rejimin askeri potansiyeliyle bir şekilde ilgili olan askeri hedefleri” hedeflediğini vurguladı.

Rusya Savunma Bakanlığı Pazartesi günü, Ukrayna askeri sanayi tesislerini ve havacılık üslerini vurmak için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlar kullanarak geniş çaplı bir saldırı düzenlediğini bildirdi. Saldırının Kiev'in Rus enerji ve ekonomik tesislerine zarar vermeye yönelik devam eden girişimlerine bir yanıt olduğu belirtildi.

Bakanlık amaçlanan tüm hedeflerin vurulduğunu belirtti ve Kiev'in Rus füzelerinin sivil tesisleri vurduğu iddialarını “kesinlikle gerçek dışı” olarak reddetti.

Bakanlık,”Kiev'den yayınlanan çok sayıda fotoğraf ve video görüntüsü, şehir içindeki bir uçaksavar füze sisteminden fırlatılan bir Ukrayna hava savunma füzesinin düşmesi nedeniyle meydana gelen yıkım gerçeğini açıkça doğrulamaktadır” dedi.

Bakanlık ayrıca Kiev'i geçmişte, özellikle de Salı günü Washington'da başlayan NATO toplantısı gibi büyük uluslararası zirveler öncesinde benzer “histerik” girişimlerde bulunmakla suçladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Okhmatdet'teki olayın Ukraynalı yetkililer tarafından finansmanın devamını ve çatışmanın sürmesini sağlamak için kullanıldığını öne sürdü.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov da hastane trajedisinin Kiev'in Batılı destekçileri tarafından çatışmanın daha da tırmanmasını ve düşmanlıkların devam etmesini meşrulaştırmak için “mükemmel bir hediye” olarak görüldüğünü öne sürdü.

Antonov, Batı basınının “histeriyi körüklediğini” ve Moskova'nın olayın bir Ukrayna hava savunma füzesinden kaynaklandığına dair değerlendirmesi de dahil olmak üzere trajediyle ilgili gerçekleri gizlediğini iddia etti.

Kiev yanlısı medya kuruluşları hastaneyi vuran silahın Rusya'nın havadan fırlattığı Kh-101 seyir füzesi olduğunu iddia etti. Ancak diğerleri, bir görgü tanığı tarafından uzaktan çekilen bir videoda görülebilen merminin muhtemelen NASAM füze sistemi tarafından ateşlenen bir AIM120 veya MIM-104 Patriot füze sistemi tarafından ateşlenen bir önleyici olduğunu savundu. Batılı bağışçıların Ukrayna'ya ABD tarafından geliştirilen bu tür silahları sağladığı iddia ediliyor.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.