Putin: Zelenskiy artık Ukrayna’nın meşru lideri değil

Stockholm, 29 Mayıs (Hibya) – Vladimir Zelenskiy’nin Devlet Başkanlığı görev süresinin geçen hafta dolmasının ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki tek meşru otoritenin artık Parlamento olduğunu iddia etti.

Putin: Zelenskiy artık Ukrayna’nın meşru lideri değil
Yayınlama: 29.05.2024
2
A+
A-

Özbekistan'a gerçekleştirdiği iki günlük resmi ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, Zelenskiy'nin statüsünün derinlemesine bir hukuki analizinin yapılmasını önerdi ve Ukrayna anayasasında devlet başkanının yetkilerinin genişletilmesiyle ilgili herhangi bir madde bulunmadığını vurguladı.

Zelenskiy, Ukrayna'nın şu anda sıkıyönetim altında olması ve savaş zamanında devlet başkanlığı seçimlerinin yapılamaması nedeniyle Ukrayna'nın lideri olarak görev süresinin uzatıldığını savunmuştu.

Putin, Ukrayna anayasasının cumhurbaşkanlığı seçimlerinin askıya alınmasından bahsetmediğini ve sadece parlamento seçimlerinin yapılmasını açıkça yasakladığını, yani bu koşullar altında sadece ulusal yasama organı olan Verkhovna Rada'nın süresinin uzatılabileceğini belirtti.

Putin, Ukrayna'nın seferberlik yasasının savaş zamanında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılamayacağını açıkça belirttiğini kabul etti, ancak bu yasada cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılmasıyla ilgili hiçbir şey söylenmediğini vurguladı.

Ukrayna Anayasası'nın 111. maddesine atıfta bulunan Putin, başkanlık yetkilerinin Parlamento Başkanı'na devredilmesi gerektiğini ve ülkedeki tek meşru otoritenin artık yasama organına ait olduğunu savundu.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.