Putin, Wang Yi’yi kabul etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’da Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’yi kabul etti.

Putin, Wang Yi’yi kabul etti
Yayınlama: 13.09.2024
2
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve ÇKP Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’yi kabul etti.

Çin’in önümüzdeki ay Kazan’da yapılacak BRICS Zirvesi’ne katılımını dört gözle beklediklerini belirten Putin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 75. yıl dönümü vesilesiyle, iki ülke liderleri arasında sağlanan mutabakatı yerine getirmeye, iki ülkenin stratejilerinin birbiriyle kenetlenmesini güçlendirmeye, ikili ilişkileri yeni bir düzeye taşımaya hazır olduklarını vurguladı.

Çin’e Rusya’nın BRICS dönem başkanlığına verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Putin, BRICS Ülkeleri Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcileri Toplantısı’nda olumlu sonuçlar elde edilirken Küresel Güney ülkeleriyle diyalog konferansının başarıyla geçtiğini ve bunların BRICS’in etkisini ve gücünü gösterdiğini ifade etti.

Putin, Rusya’nın Çin’le koordinasyonu arttırarak, daha fazla Küresel Güney ülkesiyle dayanışma içinde dünyanın kutuplaşma sürecini ortaklaşa ilerletmeye, adalete ve uluslararası hukuka dayanan uluslararası düzeni oluşturmaya çalışacağını dile getirdi.

Wang Yi, iki ülke liderlerinin önderliğinde, yeni dönemde ikili kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde geliştiğine dikkat çekti. Wang Yi ayrıca, iki tarafın stratejik iş birliğini güçlendirmesi, tek taraflı zorbalığa karşı çıkması ve bloklar arasındaki çatışmaları önlemesinin, hem çağın ilerleme eğilimine hem de Küresel Güney ülkelerinin ortak beklentilerine uygun olduğunu ifade etti.

Wang Yi, Çin’in Rusya’yla stratejik temasları sürdüreceğini ve benzer hedeflere sahip olan ülkelerle dayanışmayı güçlendirerek dünyanın kutuplaşma sürecini hızlandıracağının altını çizdi.

BRICS Kazan Zirvesi’nin BRICS’in genişletilmesinden sonra düzenlenen ilk zirve olacağına dikkat çeken Wang Yi, Çin’in BRICS’in ortaklarıyla dayanışma ve iş birliğini pekiştirerek, eşit, düzenli ve çok tukuplu bir dünyanın oluşturulmasını ilerletmeye, kapsayıcı ve genel yarar sağlayan ekonomik küreselleşmeyi desteklemeye, insanlığın kader birliğinin oluşturulmasına BRICS katkısını katmaya devam edeceğini vurguladı.

İki taraf, Ukrayna krizi üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.