Putin: Çin’le kapsamlı stratejik iş birliği ilişkilerimizin yarınını inşa edelim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın Çin’e gelecek. Putin, ziyaret arifesinde verdiği yazılı röportajda, Rusya ve Çin’in ekonomik ve kültürel alanlarda eşit ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini genişleterek iki ülkenin refahını ve kalkınmasını hızlandırdığını; dış politika koordinasyonunu güçlendirerek adil bir çok kutuplu dünya düzeninin tesisini teşvik ettiklerini ifade etti.

Putin: Çin’le kapsamlı stratejik iş birliği ilişkilerimizin yarınını inşa edelim
Yayınlama: 15.05.2024
1
A+
A-

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yarın Çin'e gelecek. Putin, ziyaret arifesinde verdiği yazılı röportajda, Rusya ve Çin'in ekonomik ve kültürel alanlarda eşit ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini genişleterek iki ülkenin refahını ve kalkınmasını hızlandırdığını; dış politika koordinasyonunu güçlendirerek adil bir çok kutuplu dünya düzeninin tesisini teşvik ettiklerini ifade etti. Putin, bunların yeni dönemde Rusya-Çin kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinin parlak geleceğini belirlediğini vurguladı. 

Putin, Rusya-Çin ortaklığının her zaman eşitlik ve karşılıklı güven, egemenliğe saygı ve birbirlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurma ilkelerine dayandığını söyledi.  Putin, bilge ve vizyon sahibi olan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli ve benzersiz bir rol oynadığını belirtti.

“Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ben ilk olarak Mart 2010'da tanıştık ve o zamandan beri sık sık görüşüyoruz. İletişimde alçakgönüllü, arkadaş canlısı, dürüst ve pragmatik bir tavır sergiledi” ifadesini kullanan Putin, ikisi arasındaki her görüşmenin sadece eski dostlar arasında bir buluşma değil, aynı zamanda ikili ve uluslararası gündemlerle ilgili en acil konularda verimli bir görüş alışverişi olduğunu söyledi.

Putin, derin ve değerli ikili ilişkiler nedeniyle yeniden Rusya Federasyonu Devlet Başkanı seçildikten sonra ziyaret edecek ilk ülke olarak Çin'i seçmeye karar verdiğini vurguladı.

Rus ve Çin halklarının, ikili ilişkilerin en önemli temellerinden biri olan uzun ve derin bir dostluk ve iş birliği geleneğine sahip olduğunu söyleyen Putin, bugün Rusya-Çin ilişkilerinin tarihteki en üst seviyeye ulaştığını, hatta uluslararası krizler karşısında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmeye devam ettiğini ifade etti.

İkili ekonomik ve ticari iş birliğinden bahseden Putin, Rusya-Çin ekonomik ve ticari ilişkilerinin hızla gelişmesinin dış zorluklara sürekli cevap verme yeteneğini gösterdiğine dikkati çekti. Son beş yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin ikiye katlandığını ve Çin’in art arda 13 yıldır Rusya'nın en büyük ticaret ortağı olduğunu vurgulayan Putin, Rusya’nın 2023'te Çin'in ticaret ortakları sıralamasında 4. sıraya yükseldiğini ve iki ülkenin şirketleri arasındaki ödemelerin yüzde 90'ından fazlasının kendi para birimleriyle yürütüldüğünü kaydetti.

Putin, 2024 ve 2025 yıllarında Çin’de ve Rusya’da karşılıklı kültür yılı etkinliği düzenleneceğini hatırlatarak, iki ülke arasında yoğun kültürel temas korunduğunu ve bugün Rus toplumunun Çin kültürü ve sanatına büyük ilgi gösterdiğini ifade etti. Kendisi ve ailesinin de Çin meraklısı olduğunu sözlerine ekledi.

Putin, Rusya ile Çin’in uluslararası arenada gösterdiği iş birliğini takdirle değerlendirdi. İki ülkenin uluslararası gündemdeki kilit konularda benzer veya aynı pozisyonlarda olduklarına dikkat çeken Putin, her iki ülkenin de uluslararası hukukun hakim konumunu desteklediğini ve Birleşmiş Milletler'in çekirdek koordinasyon rolünü oynarken dengeli, bölünmez, bütünleşik ve sürdürülebilir küresel ve bölgesel güvenliğin inşasını savunduğunu vurguladı. Putin, ne Rusya ne de Çin’in, Batı'nın yalanlara, ikiyüzlülüğe ve hayali kurallara dayalı bir düzeni dayatmasını kabul etmediğine vurgu yaptı.

Putin, Rusya'nın BRICS ülkeleri dönem başkanlığının temel hedeflerinden birinin, yeni katılan üyelerin BRICS ülkelerine uyumunu teşvik etmek ve mevcut iş birliği mekanizmalarına da aktif olarak dahil etmek olduğunu söyledi. Putin, diğer bir odak noktasının BRICS ülkelerinin küresel ilişkilerde otoritesini artırmak ve daha demokratik, istikrarlı ve adil bir uluslararası ilişkiler sisteminin inşasını teşvik etme yeteneklerini geliştirmek olduğunu ifade etti.

Ukrayna krizine değinen Putin, Çin’in bu konudaki tutumunu takdirle değerlendirdi. Putin, Çin Cumhurbaşkanı Xi ve Çin hükümetinin ileri sürdüğü krizin çözülmesine ilişkin ilke ve önerdiği yapıcı tedbirlerin BM Şartı ve uluslararası kuralları desteklediğini dile getirdi.

Putin, Rusya'nın tüm stratejik planlarını gerçekleştirebileceğine inandığını vurguladı. “Bu bağlamda, iyi komşumuz ve güvenilir arkadaşımız Çin de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden ortaklarla işbirliği yapmaya hazırız”dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.