Piyasalarda son durum

ABD’de son iki ayda açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden daha iyi gelmesi, çekirdek TÜFE’de gerilemenin gözlenmesi ve istihdam piyasasındaki soğuma emarelerinin katkısıyla piyasalar bu yıl Fed’den iki faiz indirimi öngörmeye devam ediyor.

Piyasalarda son durum
Yayınlama: 01.07.2024
0
A+
A-

Başlarken

ABD’de son iki ayda açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerden daha iyi gelmesi, çekirdek TÜFE’de gerilemenin gözlenmesi ve istihdam piyasasındaki soğuma emarelerinin katkısıyla piyasalar bu yıl Fed’den iki faiz indirimi öngörmeye devam ediyor. Mevcut durumda para piyasalarında Fed'in temmuzda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 10, eylül veya kasım ayında faiz indirimine gitmesi ise %90 ihtimalle fiyatlanıyor. Piyasalar eylül ya da kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indiriminin ardından aralık ayında da ikinci faiz indirimini %85 civarında bir olasılıkla fiyatlıyor. Son haftalarda Fed üyelerinden gelen açıklamalarda ise temkinli duruşun korunduğu takip edildi. Haziran ayının son haftasında Nvidia hissesinde gündeme gelen satışlar ve sert fiyat hareketleri dikkat çekti. Nvidia hissesinde hafta içerisinde etkili olan satışlarla kayıpların %10’ları bulduğu takip edildi. Son aylardaki yapay zekâ fiyatlaması ve çip sektöründe Nvidia öncülüğünde yaşanan sert yükselişlerin ardından gündeme gelen kâr satışları piyasalarda endişe yarattı. 

Piyasalarda son durum

Mayıs ayının ikinci yarısından haziran ayı ortalarına kadar satıcılı bir fiyatlamanın öne çıktığı BIST-100 Endeksi'nde haziran ayının ikinci yarısında etkili olan alımlarla kayıpların geri alındığı takip edildi. Kurban Bayramı nedeniyle kısalan haziran ayında endekste dalgalı bir fiyatlama ve artış kaydeden volatilite dikkat çekti. BIST-100 Endeksi haziran ayını %2,38 oranında yükselişle 10.647,91 puandan kapattı. Dolar/TL kuru haziran ayını %1,56 oranında yükselişle 32,7179 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki ve endeksteki yükselişlerin etkisiyle haziran ayını %0,81 oranında sınırlı bir yükselişle 325,45 seviyesinden kapattı.

Yeni ayda piyasaları bekleyenler

Küresel piyasalarda, majör merkez bankalarının para politikalarına yönelik beklentiler etkili olmaya devam ediyor. Temmuz ayında, Avrupa ve ABD Merkez Bankalarının faiz kararları izlenecek. Her iki Bankadan, bu ay için bir aksiyon beklenmiyor. Avrupa Merkez Bankası, haziran ayı toplantısında faiz indirimine gitmişti. Fed ise bir süre daha verilere göre hareket edeceklerini belirtmişti. 2024 yılının kalanı için majör merkez bankalarının nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor. Bu nedenle, bu ayki toplantılarda verilecek mesajlar, yılın kalanındaki toplantılara yönelik sinyaller içerebilir. Temmuz ayı içerisinde, Banka yetkililerinin de konuşmaları yakından izlenecektir. Asya piyasalarında, temmuz ayında Çin'den büyüme, enflasyon verileri de gündemde olacak. Yurt içinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yurt dışı görüşmeleri bu ay yoğun olacak. 03-04 Temmuz tarihlerinde, Kazakistan'a gidecek ve ikili görüşmeler yapması beklenirken, Rusya Devlet Başkanı V. Putin ile de orada görüşme yapması bekleniyor. Temmuz ayında, Cumhurbaşkanının yapacağı görüşmeler yakından izlenecek. Ekonomi yönetiminden ay içerisinde konuşmalar ve yabancı yatırımcılarla yapılacak olası görüşmelerde gündemde olacaktır. 

Aylık hisse önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler:  AGHOL, GWIND, KRDMD, SAHOL

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.