Piyasadan haberler

ALVES… Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Tarafından 22.000.000.000,00 TL muhammen bedel ile satışa çıkarılan Erciyes Anadolu Holding’e bağlı Hes Hacılar Elektrik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.’nin alımına teklif vermek için ihale şartname bedeli Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF)’na ödeme yapılmıştır.

Piyasadan haberler
Yayınlama: 10.07.2024
1
A+
A-

ALVES… Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Tarafından 22.000.000.000,00 TL muhammen bedel ile satışa çıkarılan Erciyes Anadolu Holding'e bağlı Hes Hacılar Elektrik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.'nin alımına teklif vermek için ihale şartname bedeli Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF)'na ödeme yapılmıştır.

ALVES… Şirketin büyüme planları ile uyumlu olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yayımlanan HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi payları ile Erciyes Çelik Halat Tel Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi paylarının satış ihalesine katılım sağlamak üzere gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesi amacıyla şartname temini ile veri inceleme ve tesis ziyareti izni konularında gerekli süreçlerin yürütülmesine, yapılacak incelemeler sonrasında Şirketin ihaleye katılıp katılmama kararının netleştirilmesine, ihaleye katılım kararı verilmesi durumunda şartnamede belirtilen esaslar dahilinde ihaleye katılım sağlanmasına, süreçle ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi için Şirketin yönetim kurulu başkanı Deniz Karamercan'ın yetkilendirilmesine, gelişmeler oldukça kamuoyuna açıklanmasına karar verilmiştir.

ARSAN… Şirketin %27,50 oranında iştiraki olan Akedaş Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin kullanacağı 937.500.000 TL tutarındaki banka kredisine söz konusu şirketteki payı oranında kefalet verilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.

BTCIM… 05.12.2023 tarihinde yapılan “Ekonomik Varlıkların Etkin ve Verimli Kullanılması hk.” başlıklı özel durum açıklamasında, Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş. ve iştiraklerinin (“Batı Anadolu Grubu”) kaynaklarının öncelikle Batı Anadolu Grubu'nun finansal borçlarının erken geri ödenmesi amacıyla kullanılmasının planlandığı kamuoyuyla paylaşılmıştır. Batı Anadolu Grubu'nun faaliyet ve diğer gelirleriyle, bağlı ortaklığı Batısöke Söke Çimento Sanayii A.Ş.'nin takvime bağlanmış ve fakat henüz vadesi gelmemiş kredi borçlarından bugün toplam 25.612.491 Amerikan Doları tutarında ihtiyari erken geri ödeme gerçekleştirilmiştir.

BIMAS… Yönetim Kurulu'nun 9 Temmuz 2024 tarihinde aldığı karara istinaden; Şirketin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması ve atık yönetim faaliyetlerinin daha verimli bir şekilde yönetilmesi amacıyla 1.000.000 TL sermayeli bir şirketin kurulmasına ve kuruluş işlemlerinin başlatılmasına karar verilmiştir.

BURCE… Şirket ile Eti Bakır A.Ş. arasında 02.08.2023 – 21.05.2024 tarihinde duyurulan sözleşmeye konu siparişe ilave olarak ” ECO HOPPER (BUNKER) İMALAT, TEMİN, NAKLİYE, MONTAJ,TEST VE DEVREYE ALMA İŞLERİ” konulu 850.000 USD tutarlı sözleşme imzalanmıştır. Garanti edilen son ekipman teslim tarihi, sözleşme yürürlülük tarihinden itibaren 5 aydır.

ENTRA… İtalya'da enerji üretim planlarının önemli bir yeni adımı olarak, İtalya'da kurulu Troia Wind S.r.l. şirketinin toplam sermayesinin %51'ine denk gelen hissenin tamamının 5,100 Euro nominal bedelle IC İçtaş Enerji Yatırım Holding A.Ş.'den devralınma süreci gerçekleşmiştir. Tescil işlemlerinin tamamlanmasını müteakip Şirket tarafından 1,539,550.81 Euro bedel, sermaye avansı olarak iş geliştirme sürecinde yapılan ödemeler için Troia Wind S.r.l. şirketine konulacaktır. Bu bedel, Troia Wind S.r.l'nin 31.05.2024 tarihli son finansal tablosu dikkate alınarak belirlenmiştir. Troia Wind S.r.l. şirketinde mevcut durumda 64.8 MW kapasiteli RES projesi geliştirilmekte olup, proje için olumlu bağlantı görüşü halihazırda alınmıştır. Çevre Etki Değerlendirme ve lisans (Autorizzazione Unica) gibi diğer izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2025 sonuna kadar yatırıma başlanması, 2026 sonuna kadar da projenin işletmeye alınması planlanmaktadır. 64.8 MW kapasiteli RES santralinin %34 kapasite faktörü ile yaklaşık yıllık 194,400 MWh/yıl üretim gerçekleştirmesi ve mevcut varsayımlara göre yıllık 13 milyon Euro ilave FAVÖK yaratması beklenmektedir.

GSDHO… Şirketin sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı GSD Shipping B.V. ile Sumitomo Corporation bağlı ortaklığı Sumisho Marine Co. Ltd. arasında, Japonya'da inşa edilecek bir adet kuru yük gemisi yapımı konusunda niyet mektubu imzalanmıştır.

KTLEV… 01.07.2024 tarihinde gerçekleştirilen Yönetim Kurulu toplantısına istinaden Bursa İli, Nilüfer İlçesi sınırları içerisinde bulunan mülkiyeti Bainbridge Gayrimenkul Ticaret A.Ş. 'ne ait olan ve halen CarrefourSA Bursa AVM olarak kullanılmakta olan 100.000 metrekarelik gayrimenkulün %70'ini kapsayan satın alma işlemi, Bainbridge Gayrimenkul Ticaret A.Ş. isimli şirketin %70'inin satın alımı ile 04.07.2024 tarihi itibarı ile tamamlanmıştır. Gayrimenkul üzerinde Bainbridge Gayrimenkul Ticaret A.Ş. ile Atış Yapı Sanayi Ticaret LTD. ŞTİ. Arasında “Hasılat Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi” düzenlenerek ön protokol, tarafların imzaladığı Niyet Mektubu ile tamamlanmıştır. Atış Yapı, işbu sözleşme (Niyet Mektubu) ile elde edilecek proje hasılatının minumum 900.000.000,00 USD değerinde olacağını garanti etmektedir. Proje, “Hasılat Paylaşımlı İnşaat Sözleşmesi” kapsamında inşaa edilecek olan çok amaçlı karma projeden oluşacaktır. Bu proje ile sağlanacak hasılat paylaşımının ise %55 oranında Atış Yapı'ya, %45 oranında Bainbridge Gayrimenkul şirketine ait olması konusunda mutabakata varılmıştır.

MERCN… Mercan Kimya grup şirketlerinden olan ve Romanya'da Kimya ve Enerji alanında faaliyet gösteren Rowax Global SRL şirketi, grubun enerji yatırımlarını arttırma politikası doğrultusunda 29.05.2024 tarihli KAP ile bildirilen mutabakat zaptı imzaladığı Romanya'da mukim Nivas Energy CEF şirketinin %100 hisselerini satın almıştır. Satın alınan şirketin Güneş enerjisi santral kurulum, üretim ve dağıtım lisansları bulunmaktadır. Bu yatırım ile birlikte Rowax Global kendi enerji yatırımlarına paralel olacak şekilde, Nivas Energy bünyesinde, Dolj eyaletinin Bratovoesti bölgesinde daha önce duyurusunu yapılan 4.7MW lık Güneş Enerjisi Santralini 54 dönüm kiralık arazi üzerine inşa etmeyi amaçlamaktadır.

PGSUS… KAP’ta yayımlanan habere göre Pegasus'un yolcu sayısı haziran ayında aylık %2,84, yılık %15 arttı.

PLTUR… Şirketin 2011 yılından itibaren hizmet verdiği Pakistan ülkesi Pencap Eyaleti resmi ulaşım otoritesi olan “The Punjab Mass Transit Authorıty” İdaresi ile Pakistan'ın İslamabad şehrinde metrobüs ile toplu taşımacılık hizmeti işi sözleşmesi imzalanmıştır. Söz konusu iş, 68 adet metrobüs ile 3 yıl süreli hizmet verilmesi şeklinde olup, sözleşme büyüklüğü yaklaşık 25.000.000-Dolar'dır. İşin 3 yıl daha devam edecek olması Şirketin Pakistan'da artabilecek hizmet ihracatı faaliyetine olumlu etki sağlaması beklenmektedir.

SMART… Şirket Smartiks Yazılım A.Ş. ve TURKCELL Teknoloji Araştırma ve Geliştirme A.Ş. (TTECH) arasında 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere ICM Geliştirmeleri sözleşmesi imzalanmıştır. ICM (Incentive & Compensation Management) projesi kapsamında TURKCELL ve Grup şirketlerinde gerçekleştirilen “TURKCELL GROUPSATIŞ PRİM VE TEŞVİK SİSTEMİ TEKNİK ANALİZ, GELİŞTİRME, TEST HİZMETLERİNİN” sağlanması amaçlanmaktadır.

THYAO… Haziran 2024 dönemine ilişkin trafik sonuçları; Haziran 2023 döneminde 7,7 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde %1 artarak 7,8 milyon olarak gerçekleşmiştir. Dıştan dışa transfer yolcu sayısı Haziran 2023 döneminde 2,4 milyon iken, 2024 yılının aynı döneminde %11,3 artarak 2,6 milyon olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Haziran 2024 döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre 1,3 puan azalarak %82,3 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde yurt dışı doluluk oranı %81,7 olarak gerçekleşirken, yurt içi doluluk oranı %87,5 olmuştur. Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Haziran 2023 döneminde 20,5 milyar iken, 2024 yılının aynı döneminde %7,4 artarak 22 milyar olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Haziran 2023 döneminde 138,7 bin ton iken, 2024 yılının aynı döneminde %26 artarak 174,7 bin ton olarak kaydedilmiştir.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.