Piyasa gündemi

Bu haftaki ABD istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı öncesinde küresel piyasalarda karışık seyirler izleniyor.

Piyasa gündemi
Yayınlama: 04.06.2024
4
A+
A-

Bu haftaki ABD istihdam verileri ve Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı öncesinde küresel piyasalarda karışık seyirler izleniyor. Bu veriler öncesinde piyasalarda yeni bir yön izlenmeyebilir. Bugün içinde benzer hareketlerin sürmesi beklenebilir. Veri takviminde, bugün için ABD'de fabrika siparişleri ve JOLTS açık iş sayısı verileri açıklanacak. Veri bazlı hareketlerin sınırlı kalması beklenebilir. 

Yurt içinde; TÜİK tarafından mayıs ayı enflasyonu açıklandı. Aylık yüzde 3,37 seviyesinde açıklanırken, yıllık enflasyon yüzde 69,8'den yüzde 75,45 seviyesine yükseldi. Enflasyon verisi sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, yıllık enflasyonda en yüksek seviyenin bu ay görüldüğünü ve enflasyonda kalıcı düşüşün haziran ayında başlayacağını belirtti. Enflasyonla mücadelede geçiş döneminin böylece tamamlandığını ve dezenflasyon sürecine girildiğini söyledi. Kurum olarak, 2024 yılının sonrasına uzanan kalıcı dezenflasyon süreci için, GSYH büyüme temposunda piyasanın öngördüğünden daha sert bir yavaşlamaya ihtiyaç olabileceğini düşünüyoruz. Ancak, iç talebe ilişkin mevcut eğilimlerin henüz bu seviyede bir geri çekilmeye işaret etmediğini de gözlemliyoruz. Enflasyon verisi dışında Bakan'ın rezervlerle de ilgili açıklamaları izlendi. Bakan, swap hariç net rezervlerin 2020 yılından sonra ilk kez artıya geçtiğini ve eksi rezerv bir gündem maddesi olmaktan çıktığını belirtti. Programın daha başında olduklarını, sabır ve kararlılıkla önümüzdeki 2,5 yıl uygulayacaklarını da ekledi. Bugün TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi mayıs ayı verisi açıklanacak.  

Açıklanacak önemli ekonomik veriler
• 14:00 TR TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Önem:Orta
• 17:00 ABD Fabrika Siparişleri Önem:Yüksek

BIST-100 Strateji

Mayıs ayının son haftalarında etkili olan satışların ardından dün dalgalı bir seyirle birlikte günün ikinci yarısında alımların güç kazandığı BIST-100 Endeksi günü %1,50 oranında değer kazanımıyla 10.557 puandan tamamladı. Endekste kısa vadede 10.500 üzerinde tutunma korunabilirse 10.590 – 10.650 ve 10.725 seviyelerini direnç olarak takip edeceğiz. Son dönemde güçlü bir direnç bölgesi olarak öne çıkan 10.700 üzerindeki kapanışlarda ise alımlar yeni bir ivme kazanabilir. Son haftalarda gün içi volatilitenin artış kaydettiği ve dalgalı bir fiyatlamanın öne çıktığı endekste yeniden satışlar yaşanacak olursa 10.500 seviyesi ilk güçlü destek noktası olup, devamında 10.410 – 10.335 ve 10.260 seviyeleri destek konumunda bulunmaktadır. BIST-100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz. 

Önemli sektör şirket haberleri

KOCAER ÇELİK / KCAER 03.06.2024 18:35:49 Şirket Mayıs ayında MENA bölgesi başta olmak üzere, Amerika kıtası, Avrupa ve Türkiye'den ağırlıklı olarak katma değerli ürünlere yönelik toplam 38.137.080 dolar tutarında çelik profil siparişi almıştır. (NÖTR)

Kaynak Gedik Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.