Piramit Menkul: Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hakim

İstanbul, 9 Ekim (Hibya) – Piramit Menkul Araştırma’nın değerlendirmelerine göre Avrupa piyasaları karışık bir açılışa hazırlanıyor.

Piramit Menkul: Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hakim
Yayınlama: 09.10.2024
1
A+
A-

Piramit Menkul Araştırma, bugün ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül toplantısının tutanaklarının yayımlanacağını duyurdu. Değerlendirmede şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün Ne Bekliyoruz?

Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,72, Japonya Topix Endeksi %0,14 yükseldi. Ancak Çin Şanghay Bileşik Endeksi %5,30 ve Çin Shenzhen Bileşik Endeksi %5,29 oranında sert düşüşler yaşadı. Hong Kong Hang Seng Endeksi yatay bir görünüm sergilemektedir. Güney Kore piyasaları tatil nedeniyle kapalı. Tayvan Taiex Endeksi %0,45, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %0,13 arttı. ABD’de pozitif kapanışın ardından endeks vadelileri bugün satıcılı bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ise karışık bir açılışa hazırlanıyorlar. Petrol fiyatları dünkü sert düşüşün ardından bu sabah hafifçe primli alıcı bulmaktadır.

Fed FOMC tutanakları

Bugün ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) eylül toplantısının tutanakları yayımlanacak. Piyasaların dikkati Fed’in faiz patikası ilişkin ipuçlarında olacaktır. Son istihdam raporunun ardından kasım toplantısı için piyasa fiyatlaması yaklaşık %87 ihtimalle 25bp faiz indirimi olacağı yönünde. Piyasa yıl sonuna kadar %78 ihtimalle toplam 50bp indirim beklemektedir. Tutanaklarda, ayrıca, politika yapıcıların faiz indirimlerine 50bp sert bir adımla başlamalarında rol oynayan unsurlara ilişkin ipuçları da yakından izlenecek.

Fed, eylül toplantısında federal fonlama faizini beklentiye paralel bir şekilde 50bp indirilerek %4,75-5,00 aralığına çekerken 50bp indirim kararı 1’e karşı 11 oyla alınmıştı. Sadece bir politika yapıcı 25bp indirime gidilmesi yönünde oy kullandı. Banka, dört yıldan uzun bir süredir pandemiden beri ilk kez faiz indirerek parasal gevşeme döngüsünü başlatmış oldu. Karar metninde, FOMC’nin enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediğine ilişkin daha fazla güven kazandığı ve istihdam ile enflasyon risklerinin kabaca dengede olduğu belirtildi. Gelecek toplantılara ilişkin olası kararlar için veriye bağlılık iması yapıldı. Ayrıca, eylül toplantısında yetkililerin makro ekonomik projeksiyonları da güncellendi.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Dün hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir hâkimdi. Çin hisseleri, uzun bayram tatilinin ardından seans içerisinde %10'un üzerinde artarken Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun basın toplantısında ekonomik teşviklere ilişkin ayrıntıların sınırlı kalmasının etkisiyle kazançlarını azalttı; CSI300 Endeksi %5,93 artışla kapandı. Hong Kong'da ise rallinin ardından dün sert bir düşüş yaşandı; Hang Seng Endeksi %9,41 düştü. Japonya Nikkei225 Endeksi %1,00, Topix Endeksi %1,47 düşüşle günü tamamladı. Samsung’un 3Ç24 bilanço projeksiyonunun beklenti altı kalması dolayısıyla Güney Kore Kospi Endeksi %0,61 düştü. Avrupa’da Stoxx Europe 600 Endeksi günü %0,55, Almanya DAX Endeksi %0,20, İngiltere FTSE100 Endeksi %1,36 ve Fransa CAC40 Endeksi %0,72 düşüşle tamamlarken ABD tarafında S&P500 Endeksi %0,97, Dow Jones Endeksi %0,30 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,45 yükseldi.

Yurt içinde, BIST100 Endeksi %0,15 yükselişle 9.044 puandan günü tamamladı. BIST 100'de işlem hacmi 84.04 mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi %0,47 yükselişle 10,045 puandan kapandı. BIST Banka Endeksi %0,62 yükselirken BIST Sınai Endeksi %0,61 düştü.

Almanya'da Sanayi Üretimi (Ağustos)

Almanya'da Sanayi Üretimi verisi açıklandı. Gelen verilere göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ağustosta bir önceki aya göre %2,9 arttı. Beklenti %0,8 artacağı yönündeydi. Sanayi üretimi temmuz ayında %2,4 gerilemişti.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Eylül)

Endeks eylülde 50,5 olarak gerçekleşti. Böylece mevcut güçlenme eğilimi dokuz aya ulaşmış oldu. En büyük on ihracat pazarından altısı, yılın üçüncü çeyreğini üretim daralması ile kapatırken bu pazarlar içerisinde en hızlı büyüme Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) görüldü.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.