PETROL PİYASALARI – OPEC+ üyeleri üretimi artırma planlarını iki ay erteledi

İstanbul, 5 Eylül (Hibya) – Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve petrol ittifakı (OPEC+) üyeleri, önümüzdeki aylarda piyasaya kademeli olarak günlük 2,2 milyon varil daha fazla arz sağlama programının bir parçası olarak Ekim ayında planlanan günlük 180.000 varil artırma planlarını erteledi.

PETROL PİYASALARI – OPEC+ üyeleri üretimi artırma planlarını iki ay erteledi
Yayınlama: 05.09.2024
0
A+
A-

İkinci ve üçüncü çeyrekte uygulanan günlük 2.2 milyon varillik kesinti bu ayın sonunda sona erecekti. Cezayir, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Umman, Rusya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerini kapsayan OPEC+ koalisyonunun tüm üyelerini bağlayan resmi politikanın dışında kalan gönüllü bir azaltım olarak üstlenildi.

OPEC Sekretaryası Perşembe günü yaptığı bir açıklamada sekiz ülkenin günlük 2.2 milyon varillik üretim kesintilerini uzatacaklarını doğruladı. Söz konusu kısıntıların aşamalı olarak kaldırılması bu yılın Aralık ayında başlayacak ve Kasım 2025'e kadar sürecek.

Hafta başında gerileyen vadeli ham petrol kontratları Perşembe günü toparlandı. Kasım vadeli Ice Brent kontratı Londra saatiyle 15:29'da bir önceki kapanışa göre %1 artışla varil başına 73,63 dolardan işlem gördü. Ekim vadeli Nymex kontratı ise önceki kapanış fiyatına göre %1 artışla varil başına 70,17$ seviyesindeydi.

Resmi politikaya göre OPEC+ gelecek yıl günde 39,725 milyon varil üretecek. Grup üyelerinin bir kısmı, yine gönüllü olarak, 2025 yılı boyunca üretimlerini günde 1,7 milyon varil daha azaltacak.

OPEC+ kaynaklarına göre, bu anlaşmaların ayrıntılarının ve zaman çizelgelerinin son görüşmeler sonucunda değiştirilmedi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.