‘Petrol Öldürür’ protestocuları Avrupa’daki havalimanlarında uçuşları engelledi

Oslo, 25 Temmuz (Hibya) – “Petrol öldürür” pankartı altında hareket eden iklim aktivistleri, tatilciler yaz turlarına çıkmaya çalışırken, kendilerini eylemlere adadılar ve Avrupa genelinde uçuşları büyük ölçüde durdurdular.

‘Petrol Öldürür’ protestocuları Avrupa’daki havalimanlarında uçuşları engelledi
Yayınlama: 25.07.2024
0
A+
A-

Oslo'dan Barselona'ya kadar pek çok havaalanında düzenlenen protestolarda eylemciler uçuşları aksatarak zengin ve çevreyi kirleten ülkelerin 2030 yılına kadar fosil yakıtlardan vazgeçmesini talep etti. Eylemcilerin çok sayıda tutuklamaya yol açtığını söylediği protestolar, iklim bilimcilerin dünyanın en sıcak gününü kaydetmelerinden bir gün sonra gerçekleşti.

Kampanyadan yapılan açıklamada, “Sıradan insanlar, suçlu hükümetlerimizin yapamadığını yapmak için bugün meseleyi kendi ellerine alıyorlar” denildi. “Bedenlerimizi küresel fosil ekonomisi makinesinin tekerleklerine koyuyor ve ‘petrol öldürür’ diyoruz.” dedi.

Almanya'da Letzte Generation (Son Nesil) adlı iklim grubuna mensup protestocular, Çarşamba sabahı Köln-Bonn havaalanında zincirle bağlı bir çiti kesip kendilerini piste yapıştırdıktan sonra uçuşları kısa süreliğine durdurdu. Havaalanından yapılan açıklamada 31 uçuşun iptal edildiği ve altısının da yönlendirildiği belirtildi.

Avusturya'da eylemciler kalkıştan önce oturmayı reddederek bir uçuşu geciktirirken, diğerleri Viyana havaalanındaki terminale turuncu boya döktü. İsviçre'de ise eylemciler Zürih ve Cenevre havaalanlarına giden yolları kapattı.

İsviçre'de emekli bir yazılım analisti olan 74 yaşındaki Rita Straub, “bir şeyleri sarsmak” ve baskı uygulamak için sivil itaatsizlik yaptığını söyledi. “Büyük yeğenlerime ve torunlarıma bıraktığım dünyanın halinden utanıyorum. Fosil yakıtlar binlerce kişiyi öldürmeye ve hükümetler bunların kullanımını yaygınlaştırmaya devam ederken sessizce duramam” dedi.

Oslo'da Folk Mot Fossilmakta ve Scientist Rebellion Norway 'den protestocular, üzerinde “Fast track phase out” yazan bir pankartla bir check-in şeridini bloke ederek büyük kuyruklara neden oldular.

Oslo'daki protestoya katılan iklim araştırmacısı Ina Nagler, “Bugün burada olmamayı tercih ederdim, ancak seçilmiş yetkililerimizin çok az şey yapmasına, çok yavaş hareket etmesine daha fazla seyirci kalamam” dedi. “Bilim net: Bu on yıl içinde fosil yakıt kullanımını büyük ölçüde azaltmalıyız.”

Havaalanlarını hedef alan aktivistler, zengin ülkelerin fosil yakıtlardan vazgeçme konusunda en fazla sorumluluğa ve bunu yapmak için en büyük kapasiteye sahip olduğunu savundu.
Letzte Generation destekçilerinden Lili Gomez, “Havaalanlarında şu netleşiyor: eskiden normal olan şeyleri bugün artık karşılayamıyoruz” dedi.

İngiltere ve Almanya gibi ülkelerdeki yetkililer havaalanı protestolarını bastırdı ve aktivistlere daha ağır cezalar verilmesi için bastırdı.

Çarşamba günü protestolara katılan Extinction Rebellion'ın Hollanda şubesi, Cumartesi günü en az yedi ülkedeki havaalanlarında başka eylemler planlandığını söyledi.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.