Paslanmaz çelik ve diğer ürünlere yönelik damping soruşturması başlatıldı

Ticaret Bakanlığı, Çin ve Endonezya menşeli soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ile Almanya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Sırbistan menşeli kalayla kaplanmış teneke ürünlerin ithalatına yönelik damping soruşturması başlatıldığını açıkladı.

Paslanmaz çelik ve diğer ürünlere yönelik damping soruşturması başlatıldı
Yayınlama: 28.06.2024
2
A+
A-

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamay göre, Çin ve Endonezya menşeli soğuk haddelenmiş paslanmaz yassı çelik ile Almanya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Sırbistan menşeli kalayla kaplanmış teneke ürünlerin ithalatına yönelik damping soruşturması başlatıldı.

İthalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğ ise, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yerli üreticiler tarafından yapılan başvuru üzerine, dampingli olduğu iddia edilen bu ürünlerin yerli üretim dalının ekonomik göstergelerinde maddi zarara yol açtığı değerlendirilirken yapılan incelemeler sonucunda, soruşturma için yeterli bilgi, belge ve delillerin bulunduğu tespit edilerek İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu kararıyla damping soruşturması açılmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hedefimiz yerli üretimin korunmasıdır. Bu çerçevede, uluslararası kurallar doğrultusunda yürütülen soruşturmalarda ulaşılan bulgular sonucu, gerekmesi halinde yerli üreticilerin haksız rekabete karşı korunarak dampingli ithalattan kaynaklanan zararların önüne geçilmesi sağlanacaktır. Halihazırda 126 dampinge ve sübvansiyona karşı önlem bulunmakta olup, 11 üründe 19 adet nihai gözden geçirme soruşturması ve 7 üründe 17 adet damping soruşturması devam etmektedir.
Soruşturmalara katılmak ve görüşlerini paylaşmak isteyen tarafların, tebliğde belirtilen süreler içinde Bakanlığımıza başvurması gerekmektedir. Adil olmayan uygulamalara ve haksız rekabete karşı yerli üretimin yanında olmaya devam edeceğiz. İstihdam hedefleri doğrultusunda ithalat politikalarını etkin bir şekilde düzenlemekte kararlıyız.”

Soruşturmanın başlatılması ile dampinge karşı herhangi bir önlem yürürlüğe konulmadığının belirtildiği açıklamada, “Soruşturma sürecinde elde edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda, dampingin varlığı ve yerli üretim dalının bu sebeple zarara uğradığının tespit edilmesi halinde, uluslararası kurallar çerçevesinde hesaplanan oranlarda önlem yürürlüğe konulabileceği gibi, soruşturmalar önlemsiz olarak kapatılabilmektedir.” denildi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.