Pasifik iki kasırga ve bir tayfuna ev sahipliği yapıyor

Stockholm, 26 Ağustos (Hibya) – Hone Kasırgası Hawaii yakınlarından geçerken ve Shanshan Tayfunu Japonya’ya yaklaşırken Gilma Kasırgası hasar vermedi.

Pasifik iki kasırga ve bir tayfuna ev sahipliği yapıyor
Yayınlama: 26.08.2024
2
A+
A-

Pasifik Okyanusu bu hafta, kuzeydoğuda iki kasırga ve kuzeybatıda bir tayfunla dinamik meteorolojik faaliyetlere sahne oldu. Gilma Kasırgası Pazar günü Pasifik'in batısına doğru ilerlerken hızla yoğunlaşarak 4. kategoride güçlü bir fırtınaya dönüştü. Neyse ki bu yol önemli bir hasara yol açmadı, ancak bunun yerine hafta sonu boyunca çalkantılı deniz koşulları yarattı; 3,5 metre yüksekliğindeki dalgalar ve saatte 130 mil hıza ulaşan sürekli rüzgarlar onu deniz araçları tarafından kaçınılması gereken bir özellik haline getirdi.

Gilma sonunda Hawaii takımadalarına yaklaşacak ve modeller Cuma gününe kadar adaların kuzeyinden geçeceğini gösteriyor. Ancak o zamana kadar Gilma'nın alçak basınç kalıntısı bir alana dönüşerek dağılması ve yolunda çok az tahribat yaratması bekleniyor.

Buna karşılık, Hone Kasırgası bu hafta sonu Hawaii adalarında varlığını hissettirdi ve Pazar günü merkeze doğru saatte 80 mil hıza yaklaşan sürekli rüzgarlarla Hawai'i'nin (Büyük Ada) sadece 50 deniz mili güneyinden geçti. Kategori 1 kasırga olarak sınıflandırılmasına rağmen Hone, yüksek dalgalar ve deniz kabarmalarıyla önemli bir etki yaratarak 4,3 metreye varan güçlü dalgaların yanı sıra saatte 60 mil hızla esen şiddetli rüzgarlara neden oldu.

Bununla birlikte, en büyük tehdit, özellikle adanın doğu rüzgar tarafındaki dik yamaçlarda ani sel ve toprak kaymaları oldu.

İki kasırga kuzeydoğu Pasifik'te çalkalanırken, Shanshan Tayfunu da kuzeybatıdan güney Japonya 'ya doğru yaklaşmaktadır.

 Pazar günü, sürekli rüzgar hızı saatte 75 mil olarak kaydedildi ve buna saatte yaklaşık 110 mil hıza ulaşan sert rüzgarlar eşlik etti. Fırtınanın karaya yaklaştıkça daha da güçlenmesi beklenmekte olup, tahminler Salı gününe kadar çok güçlü tayfun statüsüne ulaşacağını göstermektedir.

Bu şekilde sınıflandırılabilmesi için sürekli rüzgarların saatte 97 kilometreyi aşması gerekirken, tahminler Shanshan'ın maksimum 125 kilometre hıza ulaşabileceğini gösteriyor.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.