PARA PİYASALARI – Dolar ABD enflasyon verisi öncesinde kazançlarını koruyor

İstanbul, 29 Ağustos (Hibya) – Dolar Perşembe günü, önceki seanslardaki sert kayıplarının bir kısmını telafi ederek istikrar kazandı. Yatırımcılar hafta sonunda ABD’de açıklanacak olan ve faiz oranlarının görünümü hakkında daha fazla ipucu verebilecek önemli bir enflasyon verisini bekliyor.

PARA PİYASALARI – Dolar ABD enflasyon verisi öncesinde kazançlarını koruyor
Yayınlama: 29.08.2024
2
A+
A-

Euro 13 ayın en yüksek seviyesinden geriledi ve en son 1,1130 dolar satın aldı. Sterlin yüzde 0,08 artışla 1,3201 dolara yükseldi ancak Mart 2022'den bu yana en güçlü seviyesi olan Salı günkü zirvesi 1,3269 dolardan biraz uzakta kaldı. Avustralya doları sekiz ayın zirvesinden uzaklaştı ve son olarak 0,6793 dolar oldu.

Önümüzdeki ay ABD faizlerinin düşme ihtimali, Fed'in agresif sıkılaştırma döngüsü ve son iki yıldır faizlerin ne kadar yükselebileceğine dair beklentilerle desteklenen doları devirdi.

Dolar şu ana kadar yüzde 2,9 düşerek son dokuz ayın en sert aylık düşüşünü yaşadı. Dolar endeksi Salı günü 100,51 ile son 13 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından son olarak 100,94 seviyesindeydi.

Diğer para birimlerinde, Yeni Zelanda doları yüzde 0,2 artışla 0,6258 dolar olurken, yen en son dolar başına 144,57'de küçük bir değişiklik gösterdi. Bu ay için yüzde 3,7 artış göstermesi bekleniyordu.

Fed'in yaklaşan gevşeme döngüsünün aksine, Japonya Merkez Bankası'ndaki politika yapıcılar, enflasyonun seyrini koruması halinde merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam edeceğinin sinyalini verdi. Bu durumun, keskin faiz oranı farklılıkları nedeniyle, büyük baskı altında kalan Japon para birimine bir miktar rahatlama sağlaması bekleniyor.

Analistlere göre Fed'in faiz indirimine yaklaşması ve BOJ'un halen negatif olan reel politika faizlerini normalleştirmesiyle USD/JPY'nin 135 civarındaki adil değerine yaklaşması gerekiyor.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.