Öztrak: Gerçek işsiz sayısı 10 milyon 712 bin kişiyle rekor kırdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, resmi işsizlik oranlarını açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Öztrak: Gerçek işsiz sayısı 10 milyon 712 bin kişiyle rekor kırdı
Yayınlama: 10.06.2024
2
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, işsizlik oranları hakkında “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Nisan ayında, Mart ayına göre resmi işsizlik oranının 0,1 puan azalışla yüzde 8,5’e düştüğünü açıkladı. Ancak aynı ayda gerçek işsizlik oranı 3,1 puan artışla yüzde 27,2’ye ulaştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış seride gerçek işsiz sayısı 10 milyon 712 bin kişiyle rekor kırdı!” açıklamasını yaptı.

Resmi açıklamalara göre son bir yılda resmi işsiz sayısının 462 bin kişi azalmış göründüğünü belirten Öztrak, şunları söyledi:

“Ancak iş arama umudunu yitirdiği için ya da başka sebeplerle iş aramaktan vazgeçenler ile daha fazla çalışmak istediği halde haftada 40 saatten az çalışmak zorunda kalanları resmi işsizlere ilave ettiğimizde, gerçek işsiz sayısı aynı dönemde 1 milyon 667 bin kişi artıyor. Gerçek işsizlerin sayısı, TÜİK’in açıkladığı resmi işsizlerin sayısını 7 milyon 690 bin kişi aşmış. Bu da mevcut seride rekor!”

Milletvekili Öztrak, TÜİK'in çalışanların sayısının son bir yılda 1 milyon 240 bin kişi arttığını açıkladığını vurgulayarak “Ancak, “Zamana bağlı eksik istihdam edilenler” de buna dahil… Bunların sayısı aynı dönemde 1 milyon 546 bin kişi artmış. Zamana bağlı eksik istihdamı düşerseniz, istihdam bırakın artmayı 300 bin kişi azalmış. Ülkemizde her 100 çalışandan 12’si eksik istihdam ediliyor! Bu da bir başka kötü rekor!” ifadelerini kullandı.

Resmi işsizlik oranının gerçek işsizliği göstermekten her geçen gün uzaklaştığının altını çizen Öztrak, “Ülkemizde 11 milyona dayanan gerçek işsiz sayısı, dünya üzerinde 108 ülkenin nüfusundan fazla… İşsizlikte turpun büyüğü heybede, habis bir ur gibi büyüyor” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.