Orban: AB Ukrayna’daki çatışmaları 24 saat içinde durdurabilir

Stockholm, 8 Haziran (Hibya) – Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna’daki çatışmaları durdurabilmek için barış yanlısı güçlerin iktidara gelmesi gerektiğini söyledi.

Orban: AB Ukrayna’daki çatışmaları 24 saat içinde durdurabilir
Yayınlama: 08.06.2024
3
A+
A-

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Batı'nın Rusya ile “doğrudan bir çatışmaya santimetrelerce yaklaştığı” uyarısında bulunarak, hem AB hem de ABD'nin bu senaryodan kaçınmak için şu anda iktidarda bulunanların yerine barış yanlısı güçlerin geçmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sadece iki gün önce Cuma günü TV2'ye verdiği mülakatta Orban, Ukrayna'ya ilave silah ve hatta asker gönderilmesine ilişkin tüm tartışmalarla Batı'nın “savaşa giden düz bir yolda ilerlediğini” söyledi.

Başbakan, 2022'de çatışma başladığında, Almanya da dahil olmak üzere çoğu AB ülkesinin Kiev'e sadece kask gibi ölümcül olmayan yardımlar gönderme sözü verdiğini ve “Ukraynalılara insan hayatını öldürmeye uygun ekipman tedarik etmenin söz konusu olmadığını” belirtti. Ancak o zamandan bu yana Batılı güçler Kiev'e çok çeşitli silah ve mühimmat tedarik etti.

Bununla birlikte, geri dönüşü olmayan noktaya henüz ulaşılmadığını ve Rusya ile bir savaşın patlak vermesini önlemek için Batılı hükümetlerde bir değişiklik olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Orban “Savaşın patlak vermesini tersine çevirmek için sondan bir önceki andayız. Bunun için Brüksel ve Washington'da değişimi sağlamamız gerekiyor… Eğer Avrupalı liderler bugün barış isteselerdi, 24 saat içinde cephede ateşkes olurdu. Tek yapmaları gereken şunu söylemek olurdu: Sevgili Ukraynalılar, ateşkes gerekli, durmamız lazım, ateşkes ve barış görüşmeleri olana kadar daha fazla silah ve para vermeyeceğiz,” dedi.

Donald Trump'ın Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini kazanması ve taahhüt ettiği gibi “bu savaşı 24 saat içinde sona erdirmesi” halinde bir barış anlaşmasına varma şansının daha yüksek olacağını da sözlerine ekledi.

Orban, Macaristan'ın Ukrayna'da olası bir NATO eylemine katılmaktan kaçınması gerektiği konusunda ısrar ederek, askeri bloğun üye ülkeleri saldırganlardan korumak amacıyla kurulduğunu, kendi toprakları dışında savaş yürütmek için kurulmadığını savundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.