OPEC+’nın piyasalara güvence vermesi ve ECB’nin faiz indirimiyle petrol fiyatları yükseldi

İstanbul, 7 Haziran (Hibya) – OPEC+ üyeleri Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim anlaşmalarını duraklatmaya veya tersine çevirmeye hazır olduklarını belirtmeleri ve Avrupa’daki faiz indiriminin benzer bir ABD hamlesi olasılığını artırmasıyla petrol fiyatları Cuma günü yükselmeye devam etti.

OPEC+’nın piyasalara güvence vermesi ve ECB’nin faiz indirimiyle petrol fiyatları yükseldi
Yayınlama: 07.06.2024
3
A+
A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 16 sent veya %0,2 artışla varil başına 80,03 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 16 sent veya %0,2 artışla 75,71 dolara yükseldi.

Fiyatlar Perşembe günü Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz anlaşmaları konusunda piyasalara güven vermeye çalışmasıyla yükseldi. Ancak, analistlerin Pazar günkü OPEC+ toplantısının fiyatlar için düşüş anlamına gelen arz artışına işaret ettiğini düşünmelerinin ardından haftalık kayba doğru ilerliyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefikleri OPEC+, üretim kesintilerinin çoğunu 2025 yılına kadar uzatma konusunda anlaştı ancak sekiz üyenin gönüllü kesintilerinin kademeli olarak çözülmesi için alan bıraktı.

Perşembe günü Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak ile birlikte Rusya'da bir etkinliğe katılan Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, OPEC+'nın piyasanın yeterince güçlü olmadığına karar vermesi halinde gönüllü üretim artışlarını duraklatabileceğini veya tersine çevirebileceğini söyledi.

Novak etkinlikte yaptığı konuşmada, “Piyasadaki belirsizliklere hızlı bir şekilde tepki vermeye hazırız” dedi ve hafta sonu yapılan toplantının ardından yaşanan fiyat düşüşünün anlaşmanın yanlış yorumlanmasından ve “spekülatif faktörlerden” kaynaklandığını sözlerine ekledi.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.