“Olumsuz dış etkenlere rağmen Çin’in dış ticareti artmayı sürdürüyor”

CMG Yorumcusu Wu Qian, Çin Binek Araç Birliği’nin önceki gün açıkladığı verilere göre, Çin’in otomobil ihracatı ocak-mayıs aylarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artarak, 2 milyon 450 bin adete ulaştığını aktardı.

“Olumsuz dış etkenlere rağmen Çin’in dış ticareti artmayı sürdürüyor”
Yayınlama: 13.06.2024
0
A+
A-

CMG Yorumcusu Wu Qian, Çin Binek Araç Birliği'nin önceki gün açıkladığı verilere göre, Çin’in otomobil ihracatı ocak-mayıs aylarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27 artarak, 2 milyon 450 bin adete ulaştığını aktardı.

Özellikle yeni enerjili araçların, dış ticaretin büyümesine önemli bir itici güç haline geldiğini belirten CMG Yorumcusu Wu Qian, “Olumsuz dış etkenlere rağmen, Çin’in dış ticareti artmaya devam ediyor. Resmi verilere göre, mal ticaretinin ithalat ve ihracat hacmi, yılın ilk 5 ayında yıllık bazda yüzde 6,3 artışla 17 trilyon 500 milyar yuanı buldu. İthalat ve ihracat hacminin büyüme hızı mayıs ayında nisan ayına göre 0,6 puan yükselerek yüzde 8,6’ya ulaştı. Başta Reuters haber ajansı olmak üzere, birçok yabancı medya kuruluşunda yer alan makalelerde, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Çin'e uyguladığı ticari kısıtlamalara rağmen, Çin'in dış ticaretinin beklenenden daha iyi sonuçlar elde ettiğine dikkat çekildi. Bu durum, bir yandan Çinli şirketlerin yurt dışı pazarları keşfetmekte büyük ilerlemeler kaydettiğini, diğer yandan da Çin ekonomisinin güçlü dayanıklılığını yansıttığını gösteriyor.” dedi.

CMG Yorumcusu Wu Qian, Çin'in dış ticaretinde ayrıca ileri, akıllı ve yeşil ihracat eğiliminin de görüldüğüne dikkat çekerek “Çin'in mal ticareti ihracatı, yılın ilk 5 ayında yıllık bazda yüzde 6,1 oranında artarken, ihracatın yaklaşık yüzde 60'ını ileri teknoloji içerikli ve katma değeri yüksek olan mekanik ve elektrik ürünlerinin oluşturduğu kaydedildi.” açıklamasını yaptı.

Çin Binek Araç Birliği Genel Sekreteri Cui Dongshu'nun, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, Çinli işletmelerin rekabet gücünün esas olarak eksiksiz endüstri ve tedarik zincirlerinden, sürekli inovasyon yapılması sonucunda biriktirilen teknoloji ve marka avantajlarından, ultra büyük ölçekli pazardan ve zengin insan kaynaklarından kaynaklandığını vurguladığını belirten CMG Yorumcusu Wu Qian, “Aslında, Çin tüm dünyayla dev iç piyasasını ve yeni fırsatlarını paylaşıyor. Verilere göre, mal ticaretinin ithalat hacmi, yılın ilk 5 ayında yıllık bazda yüzde 6,4 arttı. Dış ticaret yapan şirketlerin yüzde 81,6'sı, ihracatlarının yılın ilk yarısında artacağını veya geçen yılın aynı dönemine göre aynı seviyede kalacağını öngörüyor.” dedi.

CMG Yorumcusu Wu Qian, Çin ekonomisinin toparlanmaya devam ettikçe, dış ticaretinin gelişiminin de tüm dünyaya daha fazla yarar getirmesi beklendiğinin altını çizdi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.