OECD & FAO: Gelişmekte olan ekonomiler tarım piyasalarını on yıl boyunca yönlendirecek

İstanbul, 2 Temmuz (Hibya) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Salı günü yayınlanan bir rapora göre, son 20 yılda küresel tarım piyasalarındaki gelişmelere giderek daha fazla yön veren gelişmekte olan ekonomilerin, önümüzdeki on yıl içinde de, değişen demografi ve yeni ekonomik refahla bağlantılı bölgesel değişimlerle birlikte bunu sürdürmesi bekleniyor.

OECD & FAO: Gelişmekte olan ekonomiler tarım piyasalarını on yıl boyunca yönlendirecek
Yayınlama: 02.07.2024
2
A+
A-

OECD-FAO Tarımsal Görünüm 2024-2033, tarımsal emtia piyasalarına yönelik orta vadeli beklentiler için temel küresel referanstır ve bu yılki baskı, ortak yayının 20. baskısına işaret etmektedir. Rapor, yirmi yıldır tarımsal emtia arz ve talebinin demografik ve ekonomik itici güçlerindeki eğilimleri analiz etmiş, üretim ve tüketim yerlerindeki değişimleri öngörmüş ve uluslararası tarımsal ticaret modellerinde ortaya çıkan değişiklikleri değerlendirmiştir. 

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, “Bu Genel Bakış, tarımsal emtia piyasalarına ilişkin orta vadeli beklentiler için sağlam bir kanıt temeli ve veri sağlayarak politika planlaması için değerli bir referans olmuştur. Önümüzdeki on yıl boyunca, küresel olarak ticareti yapılan tarımsal emtia hacimlerinin net ihracatçı bölgeler ile net ithalatçı bölgeler arasında artması beklenmektedir. Yine de, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde artan küresel tüketimi yansıtan bölgesel değişimlerle birlikte,” dedi ve ekledi:

“İyi işleyen tarım piyasaları, gıda kayıp ve israfının azaltılması ve daha verimli ve daha az kirletici üretim biçimleri, küresel gıda güvenliği ve kırsal geçim kaynaklarının küresel tarımsal gıda değer zincirlerinden faydalanabilmesi ve faydalanmasını sağlamak için kritik öneme sahip olmaya devam edecektir.” 

FAO Genel Direktörü QU Dongyu da, gelişmeleri şöyle özetledi: “Genel Görünüm, düşük ve orta gelirli ülkelerde yerli üretimi arttırmak ve çiftçilerin gelirlerini yükseltmek için verimlilik açıklarını kapatacak stratejilerin uygulanması ihtiyacını teyit etmektedir.”
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.