Nilüfer Belediyesi’nin Akçalar Göl Kıyısı’nda düzenlediği 10. Akçalar – Fadıllı İncir Festivali gerçekleştirildi.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentin ilk incir festivalinin devam etmesinde emek ve destek verenlere teşekkür etti. Bursa’nın değerlerinin farkında olunması ve bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bozbey, şehrin bu anlamda zengin bir mirasa sahip olduğunu kaydetti.
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise Türkiye’nin Avrupa’nın en çok incir üreten ülkesi olduğunu belirterek, Nilüfer’in de kent içinde en çok incir üreten 3 ilçeden birisi olduğunu söyledi. Bölgede bu yıl yaklaşık 4 bin ton incir hasadı yapıldığını söyleyen Başkan Şadi Özdemir, bu miktarın 2 bin 500 tonunun ihraç edildiğini, bin 500 tonunun ise iç pazara satıldığını açıkladı. Geçen yıla oranla bu yıl rekoltede yüzde 15 artış olduğuna işaret eden Başkan Şadi Özdemir, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine yılın 8 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 197 gibi olağanüstü artış gösterdiğine de dikkat çekti. Kendilerine bu üretimi büyütmek, desteklemek ve örgütlemenin düştüğünü söyleyen Başkan Şadi Özdemir, kooperatifleşmenin önemine dikkat çekerek, bu konuda üreticileri desteklediklerini belirtti.
Konuşmaların ardından, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in de jüri üyeliğini yaptığı ‘İncirli Lezzetler Yemek Yarışması’na geçildi. Farklı lezzetlerde yeteneklerini sergileyen 12 yarışmacının yemekleri jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Puanlamanın ardından yarışmada Sevgi Vatan incirli ciğer sarma ile birinci, Hatice Zehra Yırıkoğulları incirli cheesecake tarifiyle ikinci, İbrahim Koçak ise incirli tart ile üçüncü oldu. En İyi İncir Yetiştiricisi Yarışması’nda ise jüri değerlendirmesinin ardından 11 üretici arasından Ülker Koçoğlu birinci, Gökhan Arıca ikinci, Faruk Gülen ise üçüncü oldu.
SANAYİ HABER AJANSI
www.ekonomigundemi.com.tr