Muratbey, üretimden tüketime israfın önlenmesi için çalışıyor

Sürdürülebilir Gıda Platformu üyesi olarak üretimden tüketime, tedarik zincirinin tüm aşamalarında israfın önlenmesi için yenilikçi sürdürülebilirlik projelerine imza atan Muratbey, Gıda Atığı ve Yönetimi Çalışma Grubu’nun sektörlere yönelik hazırladığı kılavuza yaklaşık 60 yıllık deneyimiyle destek oldu.

Muratbey, üretimden tüketime israfın önlenmesi için çalışıyor
Yayınlama: 10.06.2024
0
A+
A-

Sürdürülebilir Gıda Platformu üyesi olarak üretimden tüketime, tedarik zincirinin tüm aşamalarında israfın önlenmesi için yenilikçi sürdürülebilirlik projelerine imza atan Muratbey, Gıda Atığı ve Yönetimi Çalışma Grubu’nun sektörlere yönelik hazırladığı kılavuza yaklaşık 60 yıllık deneyimiyle destek oldu.

Sürdürülebilir Gıda Platformu çatısı altında Gıda Atığı ve Yönetimi Çalışma Grubu, gıda kaybı ve israfının azaltılmasına yönelik çalışmalarını üretim noktalarına odaklanarak sektör bazlı olarak sürdürüyor. Türkiye’nin yerli peynir markası Muratbey, süt ve süt ürünleri sektörü kılavuzunun hazırlanmasına 60 yıllık deneyimiyle destek sağladı. 5 sektör için kapsamlı şekilde hazırlanan kılavuzların, yerel üreticilerden başlayarak yaygınlaştırma çalışmalarıyla her noktada gıda atıklarının azaltılması ve yönetilmesine yardımcı olması hedefleniyor.

Dünyamızın geleceği ve sürdürülebilir kaynakların etkin kullanılması için gıdanın sorumlu üretilmesi ve tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Muratbey İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Gülnur Uluğ, “Muratbey olarak üretim süreçlerinde de inovasyona önem veriyor, sürdürülebilir kaynakların etkin kullanımına yöneliyoruz. Araştırmalar yeryüzünde gıda konusunda büyük bir dengesizlik sorununu işaret ediyor. Dünyada yaklaşık olarak her 3 gıdadan 1’i çöpe atılırken, dünya nüfusunun yüzde 8,9’u yani yaklaşık 690 milyon kişi açlıkla mücadele ediyor. 2030 yılında bu rakamın 840 milyon olması bekleniyor. Gıdada yaşanan kayıp ve israfın önüne geçerek ve üretimde kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak bu durumu tersine çevirmek mümkün.” ifadelerini kullandı.

Muratbey, üretimden tüketime israfın önlenmesi için çalışıyor

Gülnur Uluğ sözlerine şöyle devam etti: “Sürdürülebilir Gıda Platformu üyesi olarak destek verdiğimiz kılavuzda, sektörümüze ait veriler ve dinamikler çerçevesinde üretimde iyileştirici yolları oluşturmaya çalıştık. İşi en başından ele alarak doğru satış̧ ve üretim tahminleri yapmanın, reyona doğru ürünü doğru adette koymanın, satılmayacak ürünlerle raflarda gereksiz stok ve iade riski yaratmamanın önemini vurguladık. Kaynağında azaltma, gıdanın yeniden dağıtımı yani insana bağış, hayvan yemi, kompost ve endüstriyel kullanımın geliştirilmesi gibi çözümlere odaklandık. Gıda kayıp ve atıklarının kaynağında azaltılmasıyla ekonomik, çevresel, sosyal olarak sürdürülebilir hangi kazanımların elde edilebileceğini analiz ettik. Hazırlanan kılavuzlarda tüm bu süreçler incelikle ele alındı.”

BM Gıda Atığı İndeks Raporu’na göre gıda atığının yüzde 61’inin evlerde olduğunu hatırlatan Gülnur Uluğ, “Paydaşlarımızla birlikte gıda kayıplarının ve israfının önlenmesi konusunun sadece ulusal değil uluslararası bir konu olduğu bilinciyle tüketicilerimizin farkındalıklarını artıracak çalışmalar yapıyoruz. Bilinçli tüketim alışkanlıklarının küçük yaşlarda kazanıldığını biliyoruz. Öncelikle kadınlara ve çocuklara odaklanarak gıdaların korunması ve israfın önlenmesi, planlı alışveriş konusunda bilgilendirme çalışmaları, gıdaların saklama koşullarıyla ilgili bilinçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla düzenlediğimiz etkinlikleri nihai tüketici hedefli olarak daha genişleteceğiz.” şeklinde konuştu.

Muratbey, GES yatırımları ile sürdürülebilir üretime odaklanıyor

2023 yılı içinde Muratbey’in üretim tesislerinin çatısına 1,7 megavat GES panelleri kurulduğunu ve aktif olarak kullanıldığını hatırlatan Uluğ, “Bu yatırım fabrikamıza yüzde 39 oranında enerji katkısı sağlamaktadır. Gelecek dönem için ise 2,9 megavatlik GES arazi yatırımı planlamaktayız.” dedi.

Ülkeye, insana değer katacak, fayda sağlayacak projeleri hayata geçirerek toplumu desteklediklerini vurgulayan Gülnur Uluğ, “Peynire Değer Katan Kadınlar” projemizi de bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdik. Bu proje aslında üretici kadınlarımızı eğiterek israfı önleme amaçlı sürdürdüğümüz bir projedir.” dedi. Uluğ, “2018 yılından bu yana süt sektöründe kadın süt üreticileri desteklemek ve süt üretimindeki varlıklarını kuvvetlendirmek için “Peynire Değer Katan Kadınlar” projesini sürdürüyoruz. Süt perileri olarak adlandırdığımız kadın üreticilerimiz aldıkları eğitimlerle artık daha bilinçli olarak üretim yapıyor. Ürettikleri içeriği zengin, kaliteli sütler, toplum sağlığına fayda sağlıyor, peynirin lezzetini artırıyor. Süt perilerimizin kaliteli sütleri hem ev hem de ülke ekonomisine olumlu katkı sağlıyor.” şeklinde konuştu.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.