MSB: Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada terörden arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan bir terörist de dahil olmak üzere 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

MSB: Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi
Yayınlama: 25.07.2024
0
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında son bir haftada, biri terörden arananlar listesi kırmızı kategoride yer alan terörist olmak üzere toplam 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 726'sı Irak'da, 795'i Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 521 olduğunu duyuran Aktürk, “Ayrıca, etkin ve kararlı operasyonlarımız neticesinde Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 3 PKK’lı terörist daha Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir hafta içerisinde, 8’i terör örgütü mensubu olmak üzere 395 şahsın yakalandığını böylece 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 7 bin 102 olduğunu ve son bir haftada engellenen 834 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısının da 66 bin 59’a ulaştığını belirterek şunları söyledi:

“17 Temmuz’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait insansız hava aracı ile gerçekleştirilen keşif ve gözetleme faaliyeti esnasında; Yunanistan’a ait Sahil Güvenlik unsurlarının Midilli Adası’nın kuzeyinde kalan bölgede düzensiz göçmenleri taşıyan bir botu, kara sularımıza iterek bölgeden ayrıldığı tespit edilmiş, Sahil Güvenlik Komutanlığımız bilgilendirilerek söz konusu göçmenlerin kurtarılması sağlanmıştır.”

Yarın, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi ile görüşeceğini hatırlatan Aktürk, İsrail – Filistin çatışması hakkında ise “1967 sınırlarında, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması uluslararası hukukun gereğidir” ifadelerini kullandı.

Tuğamiral Aktürk, planalanan eğitim ve tatbikatlar kapsamında 26 Temmuz- 08 Ağustos tarihleri arasında Moğolistan’da Khaan Quest, 30 Temmuz-09 Ağustos tarihleri arasında ise İzmir’de Yıldırım Seferberlik tatbikatlarının yapılacağını açıkladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Aden Körfezi'nde ticaret gemilerine yönelik deniz haydutluğu faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına istinaden yapılan Birleşik Görev Kuvveti-151 (Combined Task Force- CTF-151)’in komutasını dün Bahreyn’de düzenlenen tören ile devraldığının altını çizen Aktürk, “26-29 Temmuz tarihleri arasında Kanada Deniz Kuvvetleri unsuru Charlottetown tarafından İstanbul’a, ABD Deniz Kuvvetleri unsuru OAK HILL tarafından ise Aksaz’a liman ziyaretleri yapılması planlanmaktadır” bilgisini aktardı.

Aktürk, TCG Kınalıada korvetinin bugün Birleşik Arap Emirlikleri’ne seyre başlayacağını ve 26-28 Temmuz tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abudabi limanını ziyaret edeceğini vurgulayarak Türkiye – Katar ilişkileri hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Kara Kuvvetlerimizce yapılan çalışmalar, eğitimler, tatbikatlarla ortak bilgi, tecrübe ve yetenek paylaşımının Deniz ve Hava unsurlarınca da gerçekleştirilmesi amacıyla; Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde teşkil edilen Deniz ve Hava Unsur Komutanlıkları kapsamında Deniz Unsur Komutanlığına bağlı olarak görev yapacak 2 adet Tuzla Sınıfı Karakol Gemimiz (TCG Kumkale ve TCG Kuşadası) için 26 Temmuz’da Aksaz Deniz Üs Komutanlığında uğurlama töreni yapılacak, Hava Unsur Komutanlığı için de 30 Temmuz’da 6 adet F-16 uçağımız Katar’a intikal edecektir.”

Rezerv Güç kapsamında, bugüne kadar 16 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 48 helikopter ile 968 sorti destek verildiğini belirten Tuğamiral Zeki Aktürk, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca, muhtelif miktarda T-70 Genel Maksat Helikopteri ile Sabit Kanatlı Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracının (BAHA) muayene ve kabul faaliyeti tamamlanmıştır. Ayrıca, Bakanlığımıza bağlı ASFAT ile BOTAŞ arasında “Deniz Temizlik ve Petrol Toplama Gemisi” üretilmesine yönelik sözleşme imzalanmıştır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, Ege’nin güneyinde Türk deniz yetki alanına girmeye çalışan bir İtalyan gemisiyle ilgili gerginlik yaşandığına ilişkin haberlerle ilgili şunları söyledi:

“Yunanistan tarafından 21 Temmuz tarihinde İtalyan bayraklı R/V Ievoli Rellume Kablo döşeme gemisinin icra edeceği faaliyetlere ilişkin bir kısmı Deniz Yeki Alanlarımıza giren seyir duyuruları yayınlanmıştır. Konuyla ilgili olarak tarafımızdan derhal itiraz nitelikli seyir duyuruları yayınlanmış ve Deniz Yetki Alanlarımıza giren bölgelerde çalışma yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti makamlarından izin alınması gerektiği bildirilmiştir. 22 Temmuzda söz konusu gemi Deniz Yetki Alanımıza girmemesi konusunda uyarılmış ve gemilerimiz tarafından engellenmiştir. Daha sonra yapılan koordinasyon neticesinde belirtilen koordinatlarda çalışma yapılmasına izin verilmiş ve Deniz Kuvvetlerimize ait gemiler refakatinde faaliyetini tamamlayarak kıta sahanlığımızdan ayrılmıştır. Bahse konu geminin faaliyetleri bölgede bulunan Deniz Kuvvetleri unsurlarımızca yakından takip edilmektedir. Deniz yetki alanlarımıza saygı duyan ve iş birliği yapan Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür ediyoruz.”

Bakanlık kaynakları, ABD’nin Suriye’ye Avenger Stinger Hava Savunma Sistemlerini naklederek bunları terör örgütü PKK/YPG’ye verdiğine dair haberlere ilişkin şunları kaydetti:

“TSK, savunma ve güvenlik konusunda her gelişmeyi yakından takip etmektedir. ABD, bölgede bulunan kendi üslerinin hava savunmasını sağlamak maksadıyla Avenger stinger Hava Savunma Sistemleri göndermiştir. Müttefikimiz ABD'den beklentimiz, daha önce DEAŞ’la mücadele bahanesiyle terör örgütü PKK/YPG-SDG'ye verdiği tüm yardım ve desteği sonlandırması, bir terör örgütüyle iş birliği yapılarak başka bir terör örgütüyle mücadele edilemeyeceğini anlaması ve terörle mücadelemize samimi destek vermesidir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.