MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

Ankara, 22 Ağustos (Hibya) – Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dahil olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar bin 763 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
Yayınlama: 22.08.2024
1
A+
A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, basın bilgilendirme toplantısında yapılan operasyonlar sonucunda Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Böylece, 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar 868’i Irak’ın, 895’i Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 763 olduğunu vurgulayan Aktürk, “Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 8’i terör örgütü mensubu olmak üzere 337 şahıs yakalanmıştır. 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı da 8 bin 673 olmuştur” dedi.

Tuğamiral Zeki Aktürk, “Son bir haftada engellenen bin 381 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 70 bin 712’ye ulaşmıştır” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı (MSB) Yaşar Güler'in 15 Ağustos’ta dördüncüsü Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye ile Irak arasındaki “Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması” toplantısına katıldığını aktaran Aktürk, Bakan Güler'in Irak Savunma Bakanı ile “Askerî, Güvenlik İş Birliği ve Terörle Mücadeleye Dair Mutabakat Zaptı” imzaladığını duyurdu.

Tuğamiral Zeki Aktürk, söz konusu anlaşma ile Bağdat’ta kurulacak olan Türk ve Iraklı personelin birlikte görev yapacağı “Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi” ile istihbarat, bilgi paylaşımı, askeri stratejik planlamalar yapılacağını ayrıca sahadaki unsurlar arasında koordinasyon sağlanarak iki ülke için de tehdit olan terör örgütlerine karşı eşgüdüm içerisinde hareket edileceğini belirterek şunları söyledi:

“Yine bu anlaşma ile Başika'da teşkil edilecek olan “Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi ile Irak güvenlik güçleri personelinin terörle mücadele ve güvenlik konularında kapasitesinin artırılması maksadıyla askerî eğitim verilmesi ve tecrübe paylaşımı yapılması planlanmaktadır. Nihai aşamada, her iki ülke halkı için tehdit oluşturan terör, bölgede sorun olmaktan çıkartılacaktır.”

Bakan Güler'in 24 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni’ne katılacağını bildiren Aktürk, Filistin – İsrail olayları hakkında “Uluslararası hukuk ve insancıl hukukun ağır ihlali olan bu saldırılar karşısında, uluslararası aktörlerin sonuç sağlayıcı kararlılıkta olması gerekmektedir. Bu itibarla, kalıcı ateşkese yönelik çalışmaların hızlanmasını ve olumlu neticelenmesini temenni ediyoruz” dedi.

Aktürk, eğitim ve tatbikatlar kapsamında “TCG ALEMDAR gemimiz, DYNAMİC MONARCH-24 tatbikatı kapsamında 23-25 Ağustos tarihleri arasında Cagliari/İtalya’ya liman ziyareti yapacaktır. Arnavutluk  Deniz Kuvvetlerine ait ARIKU gemisi tarafından 23-27 Ağustos tarihleri arasında İzmir’e, Almanya Deniz Kuvvetlerine ait PEGNITZ gemisi tarafından ise 29-31 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’ye liman ziyaretleri gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

Japonya’dan dönüş seyrine devam eden TCG KINALIADA korvetinin seyrini tamamladığını vurgulayan Tuğamiral Zeki Aktürk, şu açıklamayı yaptı:

“Korvetimiz, “Türkiye ile Japonya Arasındaki İlişkilerin Tesisi’nin 100’üncü Yıl Dönümü” ve “ERTUĞRUL Fırkateyni’nin Japonya Seyri’nin 134’üncü Yıl Dönümü”  kapsamında 08 Nisan-21 Ağustos tarihleri arasında yüz otuz altı günde; 19 ülke, 23 liman ziyareti gerçekleştirmiş ve görev süresince; 1.926 saat seyir yapmış, 27.280 deniz mili mesafe kat etmiştir.”

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin orman yangınları başta olmak üzere afetlerle mücadeleye ilgili kurumlarla koordinasyon içerisinde destek vermeye devam ettiğinin altını çizen Tuğamiral Aktürk, şu açıklamayı yaptı:

“Bu yılın başından 14 Ağustos’a kadar 62 helikopter ile 1079 sorti yaparak orman yangınlarıyla mücadeleye destek olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, 15-19 Ağustos tarihleri arasında ülkemizin pek çok noktasında meydana gelen orman yangınlarına da 24 helikopter 1639 sorti 3.057 ton su ile destek sağlamıştır. Ayrıca Afyon, İzmir ve Ankara’da dün çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına destek olmak için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 7 helikopter görevlendirilmiş helikopterlerimiz 116 sorti yaparak 286 ton su atmıştır. Bu sabah itibarıyla da 2 adet Chinook helikopteri Kızılcahamam’daki yangına müdahale etmektedir.”

Tuğamiral Zeki Aktürk, savunma sanayii ürünlerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığınca muhtelif miktarda modern piyade tüfeğinin (MPT-76 MH) muayene ve kabul faaliyetinin tamamlandığını bildirdi.

Ayrıca, Bakanlığa bağlı ASFAT ile Orman Genel Müdürlüğü arasında acil durum ve doğal afetlerle mücadelede, personelin ve bölge insanının konaklama, beslenme, sağlık ve hijyen gibi temel hayati ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik “Seyyar Mobil Üniteler” sözleşmesinin imzalandığını açıklayan Aktürk, son olarak şu duyuruyu yaptı:

“Malazgirt Zaferinin 953'üncü Yıl Dönümü etkinlikleri kapsamında 24 Ağustos’ta Bitlis/Ahlat’ta, 25 Ağustos’ta ise Muş/Malazgirt’te SOLOTÜRK tarafından gösteri uçuşu icra edilecektir. Yine “30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102'nci Yıl Dönümü ve Zafer Haftası Etkinlikleri” kapsamında Mehteran Birlik Komutanlığımız tarafından 25-31 Ağustos tarihleri arasında Afyonkarahisar ve Ankara'da konserler icra edilecektir.”

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilmesi beklenen Aksaz Tersane Komutanlığı’ndaki törenin detaylarına ilişkin sorulara şu yanıtı verdi:

“24 Ağustos 2024 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni gerçekleşecektir. Açılış töreninin ardından PİRİREİS Denizaltısı hizmete girecek, HIZIRREİS Denizaltısı Bayrak Çekme ve Seyir Deneyimlerine başlayacak, MURATREİS Denizaltısı Havuz Donatım Faaliyetlerine başlayacak, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3000 Tonluk Denizaltı Havuzu hizmete girecektir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.