Moskova bağlantılı olduğundan kuşkulanılan kundaklama ve sabotajın ardından Avrupa alarmda

Stockholm, 30 Mayıs (Hibya) – Baltık ülkeleri, Almanya ve İngiltere’deki gizemli yangınlar ve altyapı saldırılarının ardından Avrupa’daki güvenlik birimleri, Rusya’nın yeni bir savaş silahı olmasından kuşkulanılan kundaklama ve sabotajlara karşı alarma geçti.

Moskova bağlantılı olduğundan kuşkulanılan kundaklama ve sabotajın ardından Avrupa alarmda
Yayınlama: 30.05.2024
0
A+
A-

Güvenlik birimleri, yangınlar ve altyapı saldırılarının Rusya'nın kıtayı istikrarsızlaştırmaya yönelik sistematik girişiminin bir parçası olabileceğini söylüyor.

Bu ay Litvanya'nın Vilnius kentindeki Ikea'da yangın çıktığında, Polonya başbakanı Donald Tusk bunun yabancı bir sabotajcının işi olabileceğini öne sürmüştü.

Güvenlik kaynakları Londra'nın doğusundaki bir kundaklama saldırısında, Polonya'nın en büyük alışveriş merkezini tahrip eden bir yangında, Almanya'nın Bavyera eyaletindeki bir sabotaj girişiminde ve Paris'teki antisemitik duvar yazılarında Rusya'nın parmağı olabileceğini iddia ediyorlar.

Kıta genelinde meydana gelen bu olayların koordineli olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamakla birlikte, güvenlik birimleri bunların Moskova'nın Ukrayna'yı destekleyen Batı'yı istikrarsızlaştırmaya yönelik sistematik bir girişiminin parçası olabileceğine inanıyor.

Soğuk savaş sonrasında dış istihbarat operasyonlarının casuslar ve onların idarecilerinden oluştuğuna, ancak sosyal medya çağında vandalların kiralanabildiğine, birkaç yüz avro ya da kripto para ile ödeme yapan sabotajcılar olarak diğer saldırganlarla çok az bağlantı bıraktığına dikkat çekiyorlar.

Bu hibrid saldırıların Rusya'nın işi olabileceği endişesi o kadar arttı ki, konu bu hafta Brüksel'de düzenlenen dışişleri ve savunma bakanları zirvesinde gündeme geldi ve Hollandalı, Estonyalı ve Litvanyalı güvenlik yetkilileri ulusal güvenlik açıkları konusunda uyarıda bulundu.

Adının açıklanmasını istemeyen bir bakan, “Rus vekilleri tarafından organize edilen, finanse edilen ve gerçekleştirilen sabotaj, fiziksel sabotaj” konusunda derin endişe duyduklarını söyledi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.