Moğolistan’da milyonlarca hayvan hava fenomeni “dzud” nedeniyle öldü

Stockholm, 13 Haziran (Hibya) – Moğolistan’da bu yıl yedi milyondan fazla çiftlik hayvanı öldü; bu rakam ülkenin tüm çiftlik hayvanı nüfusunun onda birinden fazlasına tekabül ediyor. Bunun nedeni, neredeyse sadece Moğolistan’ı etkileyen aşırı hava fenomeni “dzud.”

Moğolistan’da milyonlarca hayvan hava fenomeni “dzud” nedeniyle öldü
Yayınlama: 13.06.2024
4
A+
A-

Kurak yazlar ve aşırı soğuk kışların bir kombinasyonu olan bu hava olayı esas olarak Moğolistan'da meydana gelse de Orta Asya'nın diğer bölgelerinde de görülebilmekte.

Aşırı yoğun kar yağışları aşılmaz kar ve buz tabakaları oluşturarak hayvanların otlayamamasına ve açlıktan ölmesine neden oluyor. Yılın diğer zamanlarında bunun yerine kuraklık meydana geliyor, bu da hayvanların kış için beslenmeleri için yeterli yem olmadığı anlamına geliyor. İklim değişikliği nedeniyle dzud daha şiddetli ve daha sık hale geldi. Bu yılki dzud, son 10 yılda meydana gelen altıncı dzud oldu.

Binlerce aile hayvanlarının %70'inden fazlasını kaybetti. Devlet medyasına göre, ülkenin başbakan yardımcısı toplam ölü sayısının 14.9 milyon hayvana ya da Moğolistan'ın toplam sürüsünün neredeyse %24'üne yükselebileceğini söyledi.

Göçebe çobanlık Moğolistan'ın ekonomisi ve kültürünün merkezinde yer alıyor. Ülkenin anayasasında 65 milyon deve, yak, sığır, koyun, keçi ve attan “milli servet” olarak bahsediliyor.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.