Mersin’de özel aşçılar mutfağa girdi

MERSİN-07.09.2023-HİBYA- Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi’nde, özel gereksinimli bireyler ‘Engelsiz Mutfak Atölyesi’ etkinliği ile mutfağa girerek hünerlerini sergiledi.

Mersin’de özel aşçılar mutfağa girdi
Yayınlama: 07.09.2023
9
A+
A-

Günün menüsünü aşçı usta öğretici Durdu Gürbüz eşliğinde hazırlayan özel gereksinimli bireyler, yöresel lezzetlerle mutfakta harikalar yarattı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü çatısı altında hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi, özel gereksinimli bireylerin günlük yaşam becerilerini artırmak adına, ‘Engelsiz Mutfak Atölyesi’ etkinliklerine devam ediyor.

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen atölye kapsamında, hafta içi her gün 8 ile 10 arası özel gereksinimli bireyler, aşçı usta öğretici Durdu Gürbüz gözetiminde birbirinden lezzetli yemekler yaparak hünerlerini sergiliyor. Atölye kapsamında mutfağa giren özel aşçılara kek, börek, tatlı yapımını öğretmenin yanı sıra, çatal-bıçak kullanımı, sofra düzeni ve sofra kurup kaldırma, bulaşık yıkama gibi temel mutfak becerileri de kazandırılıyor. Bu sayede özel bireylerin kendi ihtiyaçlarını hem daha bağımsız ve rahatça karşılayabilmeleri, hem de motor-kas gücü becerilerini artırarak günlük yaşam pratiklerini geliştirmeleri amaçlanıyor.

Atölyenin 3. gününde önlüklerini giyip şapkalarını takan özel aşçılar, günün menüsü olarak dolma, sarımsaklı köfte ve revaniden oluşan nefis bir menü hazırladılar. Hazırladıkları yemeklerin tadına bakmayı da ihmal etmeyen özel aşçılar, yemek yapmanın ve arkadaşlarıyla paylaşmanın mutluluğunu yaşadı.

Gürbüz: “Çocuklarımızın günlük hayatta rahat etmeleri için atölyeler düzenliyoruz”

Engelsiz Mutfak Atölyesi’nde yeni gruplarla birlikte, kaldıkları yerden devam ettiklerini belirten aşçı usta öğretici Durdu Gürbüz, “Yeni gruplarımızla atölye çalışmalarımıza, kaldığımız yerden devam ediyoruz. Öğrencilerimizin birçoğu atölyeye yeni başladı. İlk kez tanışıyor olmamıza rağmen, birbirimize hemen ısındık ve kaynaştık” dedi. Büyükşehir Belediyesi olarak özel gereksinimli bireylere, günlük hayatlarını daha rahat idare ettirebilmeleri için atölye çalışmaları düzenlediklerini kaydeden Gürbüz, “Çocuklarımızın hayatlarını daha rahat idame ettirebilmeleri ve daha kaliteli bir yaşam sürmeleri için,  Mutfak Atölyesi gibi etkinlikler ve eğitimler düzenliyoruz. Ailelerimiz çok memnun. Atölyede çocukların yaptıkları etkinliklere çok şaşırıyorlar” şeklinde konuştu.

“Atölye sayesinde çocuklarımızın özgüveni artıyor, yeni kazanımlar elde ediyorlar”

Atölyede hafta içi her gün 8 ile 10 saatleri arasında mutfak eğitimi verdiklerini dile getiren Gürbüz, “Çocuklarımıza burada ekip halinde ve toplum içinde nasıl davranacaklarını öğretip, daha özgüvenli olmalarını sağlıyoruz. Servislerimiz öğrencilerimizi sabah evlerinden alıp atölyeye bırakıyor. Hem aileler, hem de çocuklar çok memnun” dedi. Dönem boyunca çocuklara atölyede; çorbasından tatlısına, böreğinden pastasına kadar her lezzeti öğreteceklerini ifade eden Gürbüz, “Çocukların, kendi başlarına ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini amaçlıyoruz. Mesela atölyede tantuni yapıyoruz, ama ekmeğini hazır almıyoruz. Kek yapıyoruz, ama mikser kullanmıyoruz. Burada amaç, çocuklarımızın el kaslarının kuvvetlenmesi. Çünkü birlikte oldukları zaman, ekip halinde çok güzel çalışmalar çıkartıyoruz” dedi.

“Bu eğitimleri çocuklara farklı bir sistemle veriyoruz”

Öğrencilere evde annelerine yardım etmeyi ve çatal bıçak kullanmayı da öğrettiklerini söyleyen Gürbüz, “Atölyeye gelen ve bıçak tutmayı öğrenmemiş birçok öğrencimiz var. Çünkü ailesi korktuğu için, eline bıçak vermiyor. Biz bu eğitimleri, farklı bir sistemle çocuklara veriyoruz. Çocuklarımızla birlikte, yaptıkları yemekleri yiyoruz. Sosyal yaşantılarında büyük bir kolaylık oluyor, bundan da çok mutlular” ifadelerini kullandı.

Mutfak Atölyesi’nde olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Yasemin Erdoğan, “Sarımsaklı köfte yaptık. Mutfakta olmayı çok seviyorum. Tatlıları, baklavayı, makarnayı, salatayı, çay ve kahve yapmayı çok seviyorum.” dedi.

Yemek yapmayı çok sevdiğini söyleyen Denizcan İlkbahar, “Evde; baklava, kadayıf, börek, mantı ve makarna yapmayı çok seviyorum ve hep yapıyorum. Belediyeyi çok seviyorum. Atölyeye yeni başladım, ama zaman çok güzel geçiyor. Burada yumurta çırpmayı öğrendim, çok güzeldi” diye konuştu.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.