Mekke’de sıcaklıklar nedeniyle bin’den fazla hacı adayı hayatını kaybetti

Stockholm, 21 Haziran (Hibya) – Bu yılki hacda ölenlerin sayısı bini aşarken, kurbanların yarısından fazlası Suudi Arabistan’da aşırı sıcaklarda hac ibadetini yerine getiren kayıtsız hacılar oldu.

Mekke’de sıcaklıklar nedeniyle bin’den fazla hacı adayı hayatını kaybetti
Yayınlama: 21.06.2024
0
A+
A-

Perşembe günü bildirilen yeni ölümler arasında Mısır'dan 58 kişinin de bulunduğunu belirten bir Arap diplomat, ölen 658 Mısırlıdan 630'unun kayıtsız hacı olduğunu söyledi.

Ulusal meteoroloji merkezi bu hafta Mekke'deki Büyük Cami'de en yüksek sıcaklığın 51.8C olduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir Suudi araştırması, bölgedeki sıcaklıkların her on yılda 0.4C arttığını söyledi.

Hacda sıcaktan ölenlerin yanısıra kayıp hacıları arama çalışmaları da devam ediyor.

Her yıl on binlerce hacı adayı, genellikle masraflı olan resmi izinleri karşılayamadıkları için düzensiz yollardan hacca katılmaya çalışıyor.

Suudi yetkililer bu ay Mekke'den yüz binlerce kayıtsız hacı adayının çıkarıldığını bildirdi, ancak birçoğunun hala geçen Cuma günü başlayan ana törenlere katıldığı görülüyor. Bu grup daha savunmasızdı çünkü resmi izinleri olmadığı için 1.8 milyon izinli hacının serinlemesi için sağlanan klimalı alanlara erişemediler.

Haccın zamanlaması Miladi takvime göre her yıl yaklaşık 11 gün geriye çekiliyor, bu da gelecek yıl haccın Haziran ayının başlarında, potansiyel olarak daha serin koşullarda gerçekleşeceği anlamına geliyor.

Geophysical Research Letters dergisi tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmada, iklim krizi nedeniyle hacı adayları için sıcak stresinin 2047-2052 ve 2079-2086 yılları arasında “aşırı tehlike eşiğini” aşacağı ve “yüzyıl ilerledikçe sıklık ve yoğunluğun artacağı” belirtildi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.