Medya: ABD’de ilk başkanlık münazarasında Biden ana hatlara odaklanmakta zorlandı

New York, 28, Haziran (Hibya) – Medya ve kamuoyu,Trump’ın ilk başkanlık münazarasında yalan söylemeye devam ederken, Biden’ın ana hatlara odaklanmakta zorlandığı konusunda nerdeyse hem fikir oldu.

Medya: ABD’de ilk başkanlık münazarasında Biden ana hatlara odaklanmakta zorlandı
Yayınlama: 28.06.2024
0
A+
A-

Donald Trump ve Joe Biden, başkanın sözlerini toparlamakta zorlandığı ve eski başkanın 6 Ocak, ulusal borç ve “ülkemiz tarihindeki en büyük ekonomiye” başkanlık ettiği konusunda defalarca yanlış iddialarda bulunduğu ilk başkanlık tartışmasında kürtaj ve vergi politikası üzerine tartıştı.

Biden, tarihçilerin görüş birliğine atıfta bulunarak Trump'ı “Amerikan tarihinin en kötü başkanı” olarak tanımladı. Trump ise buna vergi indirimlerinin tarihi erdemlerini överek karşılık verdi. “Hiç kimse bizim gibi vergi indirimi yapmadı. Biz vergileri dört kez düşürdük,” dedi Trump.

Trump düzenli olarak ekonomi, kürtaj ya da opioid kriziyle ilgili açık sorulara göçmenlik ya da Çin'le ilgili non sequitur'larla cevap verdi. Ayrıca kürtaj, çevre ve sınır hakkında da defalarca yanlış iddialar ortaya attı. CNN moderatörleri Trump'ı kontrol etmekte başarısız oldu.

Biden'ın sesi zaman zaman hırıltılı çıktı – kampanya soğuk algınlığı olduğunu söyledi – ve sık sık düşüncelerini tamamlamakta zorlandı. Tartışmanın başlarında kayda değer bir anda Biden vergi politikaları üzerinden Trump'a yüklenirken konuşacak zamanı kalmadığı için tökezledi ve “Sonunda Medicare'i(Yaşlılar için devlet sağlık sigortası) yendik.” sözünü ağzından kaçırdı.

Tartışmanın ardından yorumcular Demokratların Biden'ın performansıyla ilgili paniğine odaklandı ve birkaçı partinin Ağustos ayındaki kurultayda farklı bir aday göstermeyi düşünmesi gerektiğini öne sürdü. Demokrat stratejist David Plouffe MSNBC'de yaptığı açıklamada, “Bu seçimdeki en büyük şey, seçmenlerin – hem kararsız seçmenlerin hem de taban seçmenlerin – yaşıyla ilgili endişeleri ve bu gece bunlar daha da arttı” dedi.

Tartışmanın başlarında CNN moderatörü Dana Bash, Trump'a Roe v Wade sonrası ortamda kürtaj konusundaki tutumunu sordu.

Trump, “Benim yaptığım şey, mahkemeye üç yüksek mahkeme yargıcı koymak oldu ve onlar Roe'yi öldürdüler,” dedi. “Şu anda eyaletler bunu kontrol ediyor ve bu halkın iradesidir” diye ekledi ve yasağa istisnalar getirilmesinden yana olduğunu belirtti. Biden Roe'yu ve yasal kürtajı savundu, Trump ise tartışmayı yasadışı göçmenlik tartışmasına çekerek karşılık verdi.

Trump'ın kürtajla ilgili yorumları dindar muhafazakârlar arasında popüler olan bir yalana dayanıyordu: Demokratların doğuma kadar kürtaja izin veren politikaları desteklediği. Ayrıca, halkın yasa kapsamında kürtaja en azından bir miktar erişim istediğini gösteren tutarlı anketlere rağmen, Roe v Wade korumalarının sona erdirilmesinin “herkesin istediği” bir şey olduğunu yanlış bir şekilde iddia etti.

Yine de Trump, Biden'ı dezenformasyon sunan bir yalancı olarak nitelendirdi.

Trump, “milyonlarca insanın” sınırdan geçerek sosyal güvenlik yardımı aldığını iddia etti – bu iddia kanıttan yoksundu. Trump ayrıca opioid sorununun Çin'deki fentanil üretiminden kaynaklandığını ve güney sınırından ABD'ye sokulduğunu iddia etti.

Biden, Trump'ın isteği üzerine Kongre'deki Cumhuriyetçiler tarafından reddedilen sınırdaki teknolojiyi ve personeli artırmaya yönelik bir önerisi olduğunu belirtti.

İki adayın Ukrayna'daki savaşa ilişkin hafızaları ve görüşleri keskin bir şekilde farklılaştı. Biden, Vladimir Putin'i Ukrayna'daki savaşı Polonya gibi komşu NATO ülkelerine de yayacak bir savaş suçlusu olarak nitelendirdi. Trump ise Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'i “dünyanın en büyük satıcısı” olarak nitelendirdi.

Trump 6 Ocak ayaklanmasının sorumluluğunu reddetti ve bunun yerine dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ulusal muhafız birliklerini geri çevirdiği için sorumluluk taşıdığını savundu.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.