Mamak’ta asırlık gelenek olarak sürdürülen bulgur kaynatma sezonu başladı

Mamak Kadın Kooperatifi’nde kış hazırlıkları telaşı başladı. Kazanlarda kaynayan buğdaylar zahmetli bir yolculuktan sonra bulgur olup kış aylarına hazırlanıyor.

Mamak’ta asırlık gelenek olarak sürdürülen bulgur kaynatma sezonu başladı
Yayınlama: 30.07.2024
1
A+
A-

Reçelden salçaya kadar birçok ürünü geleneksel yöntemlerle üreterek, tüketicilerle buluşturan Mamak Kadın Kooperatifi, ata mirası tohumdan sarı buğdayı da bin bir emekle işleyerek sofralara ulaştırıyor. Mamak Kadın Kooperatifi üyesi on kadın, sarı buğdayı titizlikle yıkayarak, odun ateşi üzerindeki kazanlarda geleneksel yöntemle kaynattı. Kaynatılan buğdaylar güneşte kurumaya bırakıldı. Kuruma işleminin gerçekleşmesinin ardından öğütülecek buğdaylar, paketleme ve etiketleme işlemlerinden sonra bulgur ve yarma olarak satılacak.

Asırlardır devam eden bulgur kaynatma geleneği güncelliğini koruyor. Özellikle kırsal kesimlerde vazgeçilmez gıdalardan olan bulgur, yine büyük kazanlarda kaynatılarak, sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasattan sonra Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tekrarlanan bulgur kaynatma geleneği Mamak’ta başladı. Mamak Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından Mamak Belediyesi Üreğil Millet Bahçesi’ne kurulan büyük ocaklarda bir ton bulgur kaynatıldı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.