Macron: Hükümet Paris Olimpiyatları sonrasına kadar iktidarda kalacak

Paris, 24 Temmuz (Hibya) – Macron, hükümetin Paris Olimpiyatları sonrasına kadar iktidarda kalacağını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, sol koalisyonun Lucie Castet’yi Başbakan olarak seçtiğini açıklamasının ardından, gecikmenin kargaşayı önlemek için olduğunu söyledi.

Macron: Hükümet Paris Olimpiyatları sonrasına kadar iktidarda kalacak
Yayınlama: 24.07.2024
1
A+
A-

Emmanuel Macron, kargaşayı önlemek için Ağustos ortasındaki Olimpiyat Oyunlarının sonuna kadar ülkenin merkezci geçici hükümetini sürdüreceğini söyledi ve sol bir ittifakın bir başbakan belirleme çabasını reddetti.

Macron'un bir televizyon röportajında yaptığı açıklama, bu ay yapılan parlamento seçimlerinde en çok oyu alan sol koalisyonun az tanınan bir bürokrat Lucie Castets'i başbakan olarak seçmesinden kısa bir süre sonra geldi.

Macron, mevcut geçici hükümetin 11 Ağustos'ta sona erecek olan Olimpiyatlar süresince “güncel meselelerle ilgileneceğini” söyledi.

Macron France 2'ye Castets ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: “Mesele bu değil. Mesele isim de değil. Mesele şu: (Ulusal) Meclis'te hangi çoğunluk ortaya çıkabilir? Ağustos ortasına kadar bir şeyleri değiştirecek durumda değiliz çünkü bu kargaşa yaratır.”

Macron'un yeni başbakanı ne zaman belirleyeceğine dair kesin bir takvim yok. Parlamento seçimleri, Fransa'nın modern cumhuriyetinde ilk kez ulusal mecliste iktidarda baskın bir siyasi blok bırakmadı.

Cumhurbaşkanlığı yetkisine 2027'ye kadar sahip olan Macron'un, başbakan olarak kimin atanacağı konusunda nihai söz hakkı var; ancak, atanacak başbakanın oylamada “güvensizlik” ile karşılaşmamak için milletvekillerinin çoğunluğunun desteğine ihtiyacı olacak.

Kıdemli bir bürokrat olan Castets, Sciences Po, London School of Economics ve École Nationale d'Administration'dan mezun oldu. Hazine genel müdürlüğünde ve Bercy'nin kara para aklamayı önleme birimi Tracfin'de çalıştı.

Yeni Halk Cephesi onu “64 yaşında emekliliğe karşı fikir mücadelesinde aktif olarak yer alan, kamu hizmetlerinin savunulması ve geliştirilmesi için ortak mücadelelerin lideri” olarak tanımladı. Ayrıca vergi kaçakçılığı ve mali suçlarla mücadele konusundaki çabalarına da vurgu yapıldı.

Yeşiller partisinin ulusal sekreteri Marine Tondelier, X'te Macron'u “seçimlerin sonucunu tanımaya ve onu başbakanlık konutunun kısaltması olan Matignon'a atamaya” çağırdı. Aşırı sağcı Sébastien Chenu ise Castets'in seçilmesini eleştirerek bunu “kötü bir şaka” olarak nitelendirdi.

Fransa'da bu ayın başlarında yapılan seçimlerin ardından Ulusal Meclis'te üç büyük siyasi grup oluştu: Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'un merkezci müttefikleri ve aşırı sağcı Marine Le Pen'in grubu.

 

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.