Macaristan Dışişleri Bakanı: “Avrupa’nın Çin’le ayrışması kötü bir fikir”

Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Avrupa’nın Çin’le ayrışmasının kötü bir fikir olduğunu belirtti.

Macaristan Dışişleri Bakanı: “Avrupa’nın Çin’le ayrışması kötü bir fikir”
Yayınlama: 22.09.2023
3
A+
A-

Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Avrupa’nın Çin’le ayrışmasının kötü bir fikir olduğunu belirtti.

BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York’ta bulunan Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó Çin Medya Grubu’na verdiği özel röportajda, AB liderlerinin Çin’in elektrikli araçlarına yönelik anti-sübvansiyon soruşturmasının başlatılacağını resmen ilan etmesine karşı çıktıklarını ve Avrupa’nın Çin’le ayrışmasının kötü bir fikir olduğunu belirtti.

Bakan Szijjártó bazı Batılı siyasilerin Avrupa ekonomisinin Çin’le ayrışmasına ilişkin olarak esef verici açıklamalarda bulunduğuna işaret ederek, buna katılmadıklarının altını çizdi.

Szijjártó “Çin’le mümkün olduğu kadar sıkı ekonomik işbirliğinin yürütülmesinin Avrupa’nın çıkarlarıyla uygun olduğundan eminiz. Böyle sıkı bir işbirliği kuramazsak, Avrupa olarak çok şey kaybederiz. Bu, Macaristan’ın öteden beri savunduğu kararlı bir duruştur. Avrupa ve Çin olarak iki ekonomi arasındaki ‘ayrışma’ kötü bir fikir. AB’nin bürokratik kuruşları tarafından çıkarılan bu ‘ayrışma’ politikası, hiç de görmek istemediğimiz bir şeydir. Batı Avrupa’daki otomotiv imalatçıları yeni teknolojilere 10 milyar ve hatta yüz milyar avro yatırım yaptı. Batı Avrupa şirketleri elektrikli araç üretebilirken, bu araçlarda kullanılan bataryalar ise Çin ve diğer Asya ülkeleri tarafından üretiliyor. Bu gerçeği kabul etmeliyiz ve bundan yeterince yararlanmalıyız. Bu nedenle birbirlerimizi tehdit ederek birbirlerimizden uzaklaşmak yerine işbirliği yapmak için çaba sarf etmeliyiz.” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.