Li Qiang, Güney Kore Devlet Başkanı Young ile görüştü

Çin Başbakanı Li Qiang, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Devlet Başkanı Young Suk-yol’la bugün bir araya geldi.

Li Qiang, Güney Kore Devlet Başkanı Young ile görüştü
Yayınlama: 26.05.2024
2
A+
A-

Çin Başbakanı Li Qiang, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Devlet Başkanı Young Suk-yol’la bugün bir araya geldi.

Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı’na katılan Li Qiang, Young ile yaptığı görüşmede, Çin ile Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 30 yılda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinde verimli kazançlar elde edildiğini ve iki halka somut faydalar getirildiğini söyledi.

Başbakan Li Qiang, Güney Kore’yle birlikte karşılıklı güvene dayanarak birbirlerinin temel çıkarlarına ve başlıca kaygılarına saygı göstermeye, birbirine güvenen ve birbirini destekleyen ortaklar olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Li Qiang, Çin ve Güney Kore’nin sanayi ve tedarik zincirlerinin birbirini tamamladığını hatırlatarak, ticari işbirliğinin sağlam bir temele ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Li, iki tarafın ekonomik ve ticari sorunların siyasallaştırılmasına direnmesi, iki ülkenin ve dünyanın sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını ve sorunsuz işleyişini sürdürmesi gerektiğini yineledi.

Başbakan Li Qiang, Güney Kore’yle birlikte pragmatik ve dengeli bir temel üzerinde Çin-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması’nın ikinci aşama müzakerelerini yürütmeye, Çin-Güney Kore (Changchun) Uluslararası İşbirliği Pilot Bölgesi’nin inşasını güçlendirmeye ve ileri imalat, yeni enerji, yapay zekâ ve biyotıp gibi alanlardaki işbirliğini artırmaya hazır olduklarına işaret etti.

Piyasaya erişimi daha da genişleteceklerini, yabancı yatırımlar için hizmet garantilerini güçlendireceklerini, piyasa odaklı, hukuka dayalı ve uluslararası birinci sınıf iş ortamı yaratmaya devam edeceklerini belirten Li, daha fazla Güney Koreli şirketin Çin’de yatırım yapmasını desteklediklerini sözlerine ekledi.

Young Suk-yol, Tek Çin ilkesine bağlı kaldıklarını ve Güney Kore-Çin ilişkilerini geliştirmeye odaklanmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Young Suk-yol, karşılıklı saygı temelinde Çin’le üst düzey temasları ve her düzeydeki yakın iletişimi sürdürmeye, Güney Kore-Çin-Japonya işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını kaydetti.

İki taraf, uygun bir zamanda dışişleri bakanlıkları arasında üst düzey bir stratejik diyaloğun düzenlenmesi ve Çin-Güney Kore 1,5 Raylı Diyalog ve Değişim Mekanizması’nın başlatılması konusunda mutabakata vardı.

İki taraf, ayrıca Çin-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması’na ilişkin müzakerelerin ikinci aşamasını hızlandırma kararı aldı.

Öte yandan, Li Qiang, Samsung Electronics Yönetim Kurulu Başkanı Lee Jae-yong ile de görüştü.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.