Kurtulmuş: Savaşı önlemek ve barışı korumak için bir arada durmak NATO üyeleri sorumluluğu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, NATO Parlamento Başkanları toplantısında konuştu. Kurtulmuş, savaşı önlemek ve barışı korumak için bir arada durmanın NATO üyelerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş: Savaşı önlemek ve barışı korumak için bir arada durmak NATO üyeleri sorumluluğu
Yayınlama: 09.07.2024
1
A+
A-

TBMM Başkanı Kurtulmuş'un konuşmasından satır başları şu şekilde:

“NATO bugüne kadar Avrupa Atlantik bölgesinde ve ötesinde kolektif güvenliğimize katkıda bulunmuştur. Bugün yeni ve karmaşık sınamalarla boğuluyoruz. Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana Türkiye, Kırım’da dahi olmak üzere Ukrayna’nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini sürekli olarak teyit etmiştir. Ayrıca savaşa uluslararası hukuk temelinde adil ve kalıcı bir çözüm bulunması amacıyla yürütülen diplomatik çabalarda da ön safhalarda yer aldık.

Çabalarımız aynı zamanda Ukrayna’da dahil olmak üzere NATO üyelerinin desteklediği ülkelerde demokratik direncin korunmasına odaklanmadır. Bu nedenle Ukrayna’nın meclisi RADA ile siyasi angajman özel bir önem taşımaktadır. Bu noktada Ukrayna’ya Rusya’nın son saldırıları bağlamında kaybettikleri canlar açısından başsağlığı dilemek istiyorum.

İkinci olarak terörizm ittifakın güvenliğine yönelik en doğrudan asimetrik tehdittir. Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in de defalarca belirttiği üzere hiçbir müttefikimiz türkiyeden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. DEAŞ, FETÖ, PKK, Suriye’deki uzantısı PYD, YPG gibi terör örgütleriyle mücadelemizde kararlılığımızı sürdürürken müttefiklerimizin iyi niyet ve dayanışma içerisinde hareket ettiğini görmek istiyoruz.

Öte yandan NATO’nun savunma harcamalarına yönelik bir hedefi varken NATO’nun güney cephesini koruyan Türkiye’nin bazı müttefiklerimiz tarafından silah kısıtlamalarına tabii tutulması bir çelişkidir. Bu bağlamda NATO’nun daha geniş hedeflerine olan varlığımız ve misyonlarına yönelik katkılarımız iyi anlaşılmalıdır.

Son olarak ama en önemlisi bizler dünyanın en güçlü savunma örgütünün üyeleri olarak en acil küresel sorunlarından birine Gazze’de yaşanan insanlık felaketine göz yumamayız.

Bu kan dökümü ve İsrail’in katliamları durdurulmalıdır. Bu durumun bölgesel bir savaşa dönüşmesi ciddi bir risk oluşturmaktadır. Küresel güvenlikle ilgili tartışmalarımızda kendimizi adalet ve hakkaniyeti savunan insanlığın ortak cephesinde hizalamalıyız.

Müttefiklerimize Netanyahu hükümetinin saldırganlığına artık yeter demeleri çağrısında bulunmalıyız. Filistin-İsrail çatışması için derhal kalıcı bir ateşkes engelsiz insani erişim ve iki devletli çözüm çağrısında bulunuyoruz.

Savaşı önlemek ve barışı korumak için bir arada durmak NATO üyelerinin sorumluluğudur.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.