KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa piyasaları önemli enflasyon verileri öncesinde yükseliyor

İstanbul, August 30 (Hibya) – Avrupa piyasaları, Ağustos ayının son işlem günü olan Cuma günü, yatırımcıların bölge ve ABD’den gelen önemli enflasyon verilerine odaklanmasıyla yükseldi.

KÜRESEL PİYASALAR – Avrupa piyasaları önemli enflasyon verileri öncesinde yükseliyor
Yayınlama: 30.08.2024
1
A+
A-

Çoğu büyük bölgesel borsa ve sektör yeşil renkte işlem görürken, pan-Avrupa Stoxx 600 yüzde 0,27 yükseldi. Teknoloji hisseleri yüzde 0,62 geri çekilirken, madencilik hisseleri yüzde 0,89 değer kazandı.

Stoxx 600 Perşembe günü, yatırımcıların yapay zeka ağırlıklı Nvidia'nın hafta başında açıklanan son üç aylık kazanç raporunu değerlendirmesiyle teknoloji hisselerinin kazançlara öncülük ettiği kazançlı bir gün kaydetmişti.

Cuma günü hem Avrupa'da hem de ABD'de bir dizi önemli enflasyon verisi açıklanacak.

Ülkenin istatistik ofisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Fransa'nın AB ile uyumlu ön tüketici fiyat endeksinin Ağustos ayı için yıllık bazda yüzde 2,2 olarak gerçekleştiğini ve Temmuz ayındaki yüzde 2,7'lik baskıdan düştüğünü belirtti. Günün ilerleyen saatlerinde İtalya ve Euro bölgesinden daha fazla enflasyon verisi bekleniyor.

Almanya ve İspanya'da Perşembe günü açıklanan TÜFE verileri bu iki ülkede enflasyonist baskıların hafiflediğini gösterdi.

Almanya'da AB ile uyumlu yıllık manşet enflasyon Ağustos ayında yüzde 2,3'lük tahmin ve Temmuz ayındaki yüzde 2,6'ya kıyasla beklenenden daha fazla gerileyerek yüzde 2 oldu. İspanya'nın uyumlaştırılmış ilk enflasyonu da Ağustos ayı için yüzde 2,4 ile beklentilerin altında ve bir önceki aydaki yüzde 2,9'a göre düştü.

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Eylül ayında yeni bir faiz indirimine gidip gitmeyeceğine ilişkin ipuçları için bu verileri yakından izleyecek.

Avrupa'da ayrıca, Fransa'nın ikinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasılasının nihai okuması, ülkenin ulusal istatistik ofisine göre, Temmuz ayında açıklanan yüzde 0,3'lük ön rakamdan aşağı revize edilerek yüzde 0,2'lik büyümeyi yansıttı.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.