Küresel piyasalar

ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın söylemlerinin faiz indirim beklentilerini desteklemesi ışığında rekor seviyelerden kapandı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 11.07.2024
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın söylemlerinin faiz indirim beklentilerini desteklemesi ışığında rekor seviyelerden kapandı.

Fed Başkanı Powell Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı konuşmada, faiz indirimine gidebilmek için enflasyonun %2 seviyesinin altına gerilemesi gerekmediğini belirtirken, daha yapılması gereken görevler olduğunu da sözlerine ekledi.

Powell ayrıca, işgücü piyasasının hissedilir derecede soğuma kaydettiğini ifade etti. Bilanço küçültülmesi cephesinde katedilmesi gereken yol olduğunu belirten Powell, ticari gayrimenkul piyasasının finansal stabiliteyi tehdit etmediğini aktardı. Powell’ın söylemlerinin ardından özellikle bugün açıklanacak olan Haziran ayı TÜFE verisinin fiyat baskılarında azalışa işaret etmesi halinde yılın ikinci yarısında faiz indirimlerinin devreye alınabileceği yönündeki beklentiler güçlendi. Bu çerçevede, tahvil faizleri cephesinde para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizi %4,62, 10 yıllık tahvil faizi de %4,28 seviyesine hafif geriledi. Faiz indirim patikasına ilişkin olarak, veri sonrası Fed’in Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığı %70 seviyesinde gerçekleşti. İkinci faiz indiriminin de %47,3 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. VIX endeksi 0,14 puanlık ılımlı artışla 12,65 seviyesine yükseldi. Tahvil piyasasındaki volatiliteyi gösteren MOVE endeksi ise 2,65 puan düşüşle 92,97 seviyesine geriledi.

Hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %1,02 artışla 5.633,91 ile rekor seviyeden kapanırken, Nasdaq endeksi de %1,18 yükselişle tüm zamanların zirvesi olan 18.645,97 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi ise %1,09 artışla 39.721,36 seviyesinden günü tamamladı.

Sektörel cephede teknoloji sektörü hisselerinin alımlara öncülük ettiği takip edildi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasalarında da pozitif seyir görülüyor. ABD cephesinde görülen olumlu atmosferin yansımalarına ek olarak, bölge özelindeki gelişmeler piyasalardaki görünüme yön veriyor. Özellikle Güney Kore Merkez Bankası’nın faiz oranlarını art arda 12. kez %3,5 seviyesinde tutmasına ek olarak, ilerleyen dönemlere yönelik faiz indirimi sinyalleri vermesi piyasalardaki iyimser görünümün temelini oluşturuyor. Japonya cephesinde, teknoloji sektörü hisselerinde görülen alımlara ek olarak, Hindistan^da hibrid araçlara ilişkin vergilerde yapılan indirimlerin talebi artırması sonucunda Toyota hissesinde görülen yükselişlerle hisse senedi endeksleri rekor seviyelere geldi. Nikkei endeksi %1 yükselişle 42.000 seviyesini aşarken, Topix endeksi de %0,7 değer kazancıyla rekor tazeledi. Kospi endeksi %0,44 yükselirken, Hang Seng endeksinde ise değer kazançlrı %1,5’e yaklaşıyor.

ABD vadelilerinde ise bu sabah hafif satıcılı seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Haziran ayı TÜFE verisine ek olarak, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve bütçe dengesi verileri takip edilecek. Haziran ayı TÜFE verisinin manşet bazda aylık ve yıllık olarak sırasıyla %0,1 ve %3,1 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,2, yıllık bazda da %3,4 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 6 Temmuz haftasına ilişkin verinin 235k seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Devam eden başvurular verisine yönelik beklenti 1,86 mn seviyesinde bulunuyor. Haziran ayı bütçe dengesi verisinin ise 77 mlr dolar açık olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de ÜFE ve Michigan tüketici güveni verisi takip edilecek. Haziran ayı manşet ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,1 ve %2,3 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek veriye yönelik beklenti de aylık bazda %0,2, yıllık bazda da %2,5 artışlar görüleceği yönünde. Michigan Tüketici Güveni Temmuz ayı öncü verisinin de aylık bazda 0,3 puan artışla 68,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Japonya’da Mayıs ayına yönelik sanayi üretimi verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi verisi Nisan’da aylık bazda %2,8, yıllık bazda %0,3 olarak gerçekleşmişti. Çin’de de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Haziran ayında ithalat ve ihracatların yıllık bazda sırasıyla %2,4 ve %8 yükseleceği ve dış ticaret dengesinin 85,8 mlr dolar seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.