Küresel piyasalar

ABD piyasaları faiz indirimlerine yönelik iyimserlikle dün pozitif bir seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 03.07.2024
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD’de dün Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve JOLTS açık iş pozisyonları verisi takip edildi. Mayıs ayında açık iş pozisyonları 8,14mn ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Nisan ayının verisi ise 8,06mn’dan 7,92mn’a aşağı yönlü revize edildi. Avrupa Merkez Bankası'nın Portekiz'de düzenlenen forumunda konuşan Başkan Powell, son verilerin dezenflasyon patikasında olduklarını gösterdiğini ancak faiz indirimlerinden önce daha fazla güvene ihtiyaçları olduğunu söyledi. İstihdam piyasasının uygun bir şekilde soğuduğunu belirten Powell, para politikasında dengeyi doğru kurmak için karar vermede acele etmeyeceklerini ifade etti. Powell, ilk faiz indiriminin zamanlaması konusunda ise ipucu vermedi. Fed Başkanı Powell’ın güvercin tonda algılanan mesajları ve Eylül’de ilk faiz indiriminin başlayabileceğine yönelik iyimserlikle ABD piyasalarında dün pozitif bir seyir hakimdi. S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde tarihi zirvelerine yakın işlemler gerçekleşti. S&P 500 endeksi günü %0,62 artışla 5.509,01, Dow Jones endeksi %0,41 artışla 39.331,85, Nasdaq endeksi %0,84 değer kazancıyla 18.028,77 seviyesinden tamamladı. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %61,5 seviyesine yükseldi (önceki gün %59,8 seviyesindeydi).

Euro Bölgesi enflasyon rakamları ve AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmasının takip edildiği Avrupa piyasalarında dün satışlar ağırlıktaydı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,48 düşüşle 4.906,33, CAC 40 endeksi %0,30 düşüşle 7.538,29, FTSE 100 endeksi %0,56 düşüşle 8.121,20, DAX endeksi %0,69 düşüşle 18.164,06 seviyesinden günü tamamladı. Euro Bölgesi’nde öncü verilere göre TÜFE Haziran ayında, aylık %0,2 artışla yıllık bazda %2,6’dan %2,5’e gerileyerek beklentilere paralel gerçekleşti. Beklentinin %2,8 olduğu çekirdek TÜFE ise yıllık %2,9 seviyesinde sabit kaldı. Ayrıca Haziran ayında hizmet enflasyonu %4,1 ile yüksek kalmaya devam etti. AMB Başekonomisti Philip Lane, faiz indirimlerinin devamı için hizmet enflasyonunun kritik olduğunu belirtmiş ve zamana ihtiyaçları olduğunu ifade etmişti. Mayıs ayında işsizlik oranı ise %6,4 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Bölge’de dün ayrıca AMB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları izlendi. Euro Bölgesi’nin enflasyonla mücadele çok ileride olduğunu belirten Başkan Lagarde, ekonomik büyümeye ilişkin ise soru işaretlerinin bulunduğunu söyledi. Lagarde ayrıca faiz indirmek için aceleleri olmadığını ifade etti. ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi %4,43, 2 yıllık tahvil faizi %4,74 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 12,03 seviyesine geri çekildi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları küresel çapta merkez bankası yetkililerinin mesajları ve bölgeden gelen veriler ile bu sabah çoğunlukla pozitif bir seyir izliyor. Nikkei 225 endeksi %1,13, Hang Seng endeksi %1,24, Kospi endeksi %0,43, Nifty 50 endeksi %0,62 ile pozitif yönde hareket ederken, Shanghai endeksi ise %0,40 ile negatif yönde bulunmaktadır. Çin ve Japonya’da hizmet PMI verileri takip edildi. Çin’de Caixin hizmet PMI Haziran’da 54,0’dan 51,2’ye gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Böylelikle 18 aydır 50 eşik değerinin üzerinde bulunan hizmet PMI verisi Haziran’da 8 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Japonya’da ise hizmet PMI Haziran ayında 49,4 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan veri yaklaşık iki yıl sonra ilk kez hizmet sektöründe daralmaya işaret etti.

ABD vadelilerinde ise bu sabah yatay negatif seyir hakim. Bugünkü işlemler Kurtuluş Günü nedeniyle yarım gün gerçekleştirilecek.

Bugün ABD’de ADP tarım dışı istihdam verisi ile FOMC toplantı tutanakları öne çıkan gündem maddeleri arasında yer almaktadır. Haziran ayında ADP tarım dışı istihdamın 158 bin kişi artış göstermesi bekleniyor. Mayıs’ta istihdam, imalat sektöründeki keskin düşüşün etkisiyle 152 bin kişi artmıştı. Mayıs ayında ayrıca eğlence ve konaklama sektöründe de işe alımlar zayıf seyretmişti. Bugün 11-12 Haziran tarihli Fed toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanacak. Toplantı tutanakları üyelerin düşüncelerini yansıtması bakımından piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Fed, beklentiler doğrultusunda politika faizini değiştirmeyerek %5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu. Banka, federal fon oranına ilişkin tahminini ise bu yıl sonu için %4,6'dan %5,1'e çıkardı. Söz konusu tahminler Fed'in 2024'te 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngördüğüne işaret etti. Banka Mart ayında yayımladığı tahminlerde, bu yıl toplamda 75 baz puanlık üç faiz indirimine gidileceğinin sinyalini vermişti. ABD’de veri akışının diğer kısmını ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları, S&P Global hizmet PMI, fabrika siparişleri, ISM hizmet endeksi ve dayanıklı mal siparişleri oluşturmaktadır. S&P Global hizmet PMI’ın Haziran ayında 55,1, ISM hizmet endeksinin ise 52,6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mayıs ayındaki veriler sırasıyla 54,8 ve 53,8 seviyelerinde bulunuyordu. 29 Haziran haftasına yönelik işsizlik maaşı başvurularında beklenti 235 bin kişi artış olması yönündedir. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı, 22 Haziran ile biten haftada bir önceki haftaya göre 6 bin kişi azalışla 233 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Mayıs ayında fabrika siparişlerinin %0,2, dayanıklı mal siparişlerinin ise %0,1 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Mayıs ayına ilişkin ÜFE verileri ile AMB yetkililerinin açıklamaları takip edilecek. ÜFE’nin aylık %0,1, yıllık bazda %4,1 düşüş kaydetmesi beklenmektedir. Nisan’da üretici fiyat endeksindeki yıllık düşüş %5,7 olarak gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü ABD tarafında Haziran ayına ilişkin istihdam raporu takip edilecek. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği tarım dışı istihdamın Haziran’da 190 bin kişi artması bekleniyor. Mayıs ayında istihdam 272 bin kişi artış göstermişti. İşsizlik oranının %4,0’da sabit kalması, ortalama saatlik kazançların ise aylık %0,3 artışla yıllık bazda %4,1’den %3,9’a gerilemesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde ise Cuma günü perakende satışlar açıklanacak. Tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların Mayıs’ta aylık ve yıllık bazda %0,2 artış göstermesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.