Küresel piyasalar

Japonya’da açıklanan enflasyon verisi sonrasında Asya piyasalarında satıcılı seyir hakim

Küresel piyasalar
Yayınlama: 21.06.2024
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Makro veri cephesinde dün ABD’de açıklanan haftalık işgücü istatistikleri, Philadelphia FED Görünüm endeksi, İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları; Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni verisi yakından takip edildi. Haftalık işsizlik başvuruları 15 Haziran haftasında piyasa beklentisine paralel 238 bin seviyesinde gerçekleşirken, devam eden iş başvuruları 8 Haziran haftasında 1.828 bin seviyesinde açıklandı. Philadelphia FED Görünüm endeksi Haziran ayında beklentilerin oldukça altında 1,3 seviyesinde açıklandı. Son olarak konut başlangıçları verisi Mayıs ayında %5,5, inşaat izinleri ise %3,8 azalış gösterdi. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni Haziran ayında piyasa beklentisinin altında -14,0 seviyesinde açıklanırken, Mayıs ayında -14,3 seviyesinde gerçekleşmişti.

Haftanın önemli gündemi maddesi olan İngiltere Merkez Bankası (BoE) para politikası toplantısı dün gerçekleşti. BoE, Haziran ayı toplantısında politika faizini %5,25’te sabit bıraktı ve değişikliğe gitmedi. Komite üyelerinden dokuzundan yedisi faizlerin sabit bırakılması yönünde oy kullanırken, iki komite üyesi faizlerin indirilmesi gerektiği yönünde oy kullandı. Komitenin çoğunluğu son dönemde enflasyonda geri çekilme görülmesine rağmen, hizmet enflasyonundaki katılık nedeniyle faiz oranlarının sabit bırakılmasını destekledi. BoE Başkanı Bailey, enflasyonun yüzde ikiye gerilemesini olumlu değerlendirirken, enflasyonun ilerleyen dönemde de düşük kalacağından emin olunması gerektiğini ve bu nedenden ötürü faizlerin sabit bırakıldığını belirtti. İngiltere’de 4 Temmuz’da gerçekleşecek olan genel seçimlerin BoE’nin kararları üzerinde etkili olup olmadığına yönelik söylemlere ilişkin olarak ise, komite yapmış olduğu açıklamada hedeflenen enflasyona sürdürülebilir bir şekilde ulaşılması için yapılması gerekenlerin baz alındığı belirtildi.

Son olarak, dün IMF Euro Bölgesine ilişkin değerlendirme notu paylaştı. İlgili notta, Euro Bölgesi ekonomisinin giderek toparlandığı belirtilirken, enflasyonun hedeflenen değere doğru gerilediğine dikkat çekildi. 2024 yılında büyümede ılımlı bir artış öngörülürken, gelecek yıl ekonomik aktivitenin daha güçlü seyredebileceği not edildi. Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikasında değişikliğe giderek gevşeme adımlarını atılabileceği ifade edildi.

Tatilden dönen ABD piyasalarında dün karışık seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,25 azalışla 5.473,17, Nasdaq endeksi %0,81 azalışla 17.717,90 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi %0,77 artışla 39.134,76 seviyesinden kapattı.

Avrupa piyasaları ise kuvvetli alıcılı bir seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %1,30 artışla 4.948,95, DAX endeksi %0,95 artışla 18.239,09, CAC 40 endeksi %1,34 artışla 7.671,34 ve FTSE 100 endeksi %0,82’lik artışla 8.272,46 seviyesinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,26 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,74 seviyesinden işlem görüyor. VIX endeksi ise 13,28 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarındaki makro veri gündeminde Japonya’da açıklanan TÜFE verisi ile PMI verileri yakından takip edildi. Japonya’da ulusal TÜFE piyasa beklentisi olan %2,9’un altında %2,8 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında ulusal TÜFE %2,5 seviyesindeydi. Gıda hariç ulusal TÜFE verisi %2,5; enerji ve gıda fiyatları hariç ulusal TÜFE ise %2,1 seviyesinde açıklandı. Jibunbank İmalat PMI verisi Haziran ayında bir önceki ay ki seviyesi olan 50,4’ten 50,1’e, Hizmet PMI verisi ise 53,8’den 49,8’e geriledi. Böylelikle Bileşik PMI verisi 52,6’dan 50,0 seviyesine gerilemiş oldu. Asya piyasalarında bu sabah satıcılı bir seyir izleniyor. Kospi endeksinde %0,86, Shanghai endeksi %0,58, Hang Seng endeksinde %1,63 düşüşler takip edilirken, Nikkei 225 endeksin %0,04, Nifty endeksinde %0,09 yükselişler takip ediliyor.

ABD vadelilerinde yatay pozitif seyir izleniyor.

Bugün ABD’de S&P Global Haziran ayı PMI verileri ile Mevcut Konut Satışları verisi, Euro Bölgesi’nde ise HCOB Haziran ayı PMI verileri yakından takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek haftanın makro veri gündemine baktığımızda Pazartesi günü ABD’de Dallas FED İmalat aktivitesi, Salı günü Conference Board Tüketici Güveni, Richmond FED İmalat Endeksi, Chicago FED Ulusal Aktivites endeksi ve Konut Fiyat Endeksi, Çarşamba günü Konut İstatistikleri ile MBA Mortgage Başvuruları, Perşembe günü ise Dayanıklı Mal Siparişleri, Haftalık İşgücü İstatistikleri, Perakende Stoklar, Cuma günü ise PCE Deflator verisi, Kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Üniversitesi Beklenti anketi yakından takip ediliyor olacak. Haftanın öne çıkan verilerinde dayanıklı mal siparişleri için piyasa beklentisi Mayıs ayında aylık bazda değişim göstermemesi yönünde bulunurken, hatırlanacağı üzere Nisan ayında aylık bazda %0,6 artış göstermişti. Kişisel gelirler’in %0,4, Kişisel harcamaların ise %0,3 artış göstermesi beklenirken, PCE Deflator verisinin aylık bazda artış göstermeyerek yıllık %2,7’den %2,6’ya gerilemesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.