Küresel piyasalar

ABD piyasaları faiz indirim beklentilerini güçlendiren makro veri akışlarının tahvil faizleri üzerindeki yansımaları sonucunda teknoloji hisselerinde görülen alımlarla pozitif seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 06.06.2024
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları faiz indirim beklentilerini güçlendiren makro veri akışlarının tahvil faizleri üzerindeki yansımaları sonucunda teknoloji hisselerinde görülen alımlarla pozitif seyir izledi. Makro veriler cephesinde ADP özel sektör istihdamı Mayıs ayı verisi 152k artış kaydederek piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Nisan ayı verisi de 192k’dan 188k seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Verideki görünümün işgücü piyasasındaki son soğumanın işaretlerini taşıdığını söyleyebiliriz. ISM hizmet PMI verisi Mayıs ayı verisi de aylık bazda 4,4 puan artışla 53,8 seviyesine yükselerek üç aylık düşüş döngüsünü sonlandırdı ve piyasa beklentisini aştı. Verinin Ağustos 2023’ten bu yana zirve seviyesinde gerçekleştiğini belirtmek isteriz. Alt endeksler cephesinde, ödenen fiyatlar alt endeksi Mayıs ayı verisi 1,1 puan düşüşle 58,1 seviyesine gerileyerek piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. İstihdam endeksi de 1,2 puan artışla 47,1 seviyesinde, piyasa beklentisiyle uyumlu gerçekleşti. Yeni siparişler endeksi 1,9 puan artışla 54,1 seviyesinde gerçekleşerek piyasa beklentisini aştı.

İstihdam cephesindeki zayıflamaya ek olarak, hizmet sektöründe fiyat baskılarının beklendiği kadar kuvvetli olmamasının enflasyon üzerindeki beklenen yansımaları üzerinden Fed’in bu yıl faiz indirim patikasını hızlandırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdiğini gözlemliyoruz. Tahvil faizleri cephesinde ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,74 seviyesinde yatay bir seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi de %4,29 seviyesine hafif geriledi. Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %56,2 seviyesine yükseldi (dün %55,3 seviyesindeydi). İkinci faiz indiriminin de %40,8 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor (dün %40,7 seviyesindeydi). VIX endeksi dün 0,26 puan düşüşle 12,90 seviyesine hafif geriledi.

ABD piyasalarında güçlü alıcılı seyir hakimdi. Nasdaq endeksi %1,96 yükselişle 17.187,91 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %1,18 değer kazancıyla 5.354,03 seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,25 artışla 38.807,33 seviyesinden günü tamamladı.

Hisseler özelinde Nvidia hisseleri %3 artış kaydederken, Meta Platforms ve Alphabet hisseleri sırasıyla %2 ve %1 yükseldi. Hewlett Packard Enterprise hisseleri ise beklentileri aşan 2Ç24 finansallarının ardından %13 değer kazandı. CrowdStrike hissesi de beklentileri aşan karlılığı ve yılsonu öngörüleri ışığında %7 yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da küresel merkez bankalarının faiz indirim patikalarına ilişkin beklentilerle alıcılı seyir görülüyor. Bugün gerçekleşecek olan AMB faiz kararı toplantısında bankanın faiz indirim patikasını başlatacağı yönündeki beklentilerin yarattığı iyimserliğe ek olarak, ABD’de istihdam piyasasındaki soğumanın Fed’in de parasal gevşemeye gideceği yönündeki görüşleri artırması piyasaların seyrine yön veriyor.

ABD vadelilerde karışık bir seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Dış ticaret dengesi Nisan ayı verisinin 76,5 mlr dolar açık olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde de 1 Haziran haftasına ilişkin verinin 220k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 25 Mayıs haftasına ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,79 mn seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisine ek olarak AMB’nin faiz kararı toplantısı takip edilecek. Nisan ayı perakende satışlar verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydedeceği, yıllık bazda ise %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. AMB’nin politika faizinin de 25 baz puan indirimle %4,25 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de tarımdışı istihdam verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisinini 185k seviyesinde istihdam artışına işaret etmesi bekleniyor. İşsizlik ve işgücü katılım oranlarının sırasıyla %3,9 ve %62,7 seviyelerindeki seyirlerini sürdürmeleri bekleniyor. Ortalama saatlik kazançlar verisinin de aylık bazda %0,3 yıllık bazda da %3,9 yükselmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de 1Ç24 büyüme verisinin ikinci okuması takip edilecek. Öncü olarak çeyreksel ve yllık bazda sırasıyla %0,3 ve %0,4 GSYH artışına işaret eden verinin aynı seviyelerde teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Çin’de dış ticaret dengesi verisi izlenecek. Mayıs ayında yıllık bazda ihracat ve ithalatların sırasıyla %5,7 ve %4,4 artışlar kaydedeceği öngörüsüyle dış dengenin 72,05 mlr dolar fazla vermesi bekleniyor. Japonya’da da hanehalkı harcamaları verisi açıklanacak. Nisan ayı verisinin yıllık bazda %0,5 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.