Küresel piyasalar

ABD piyasaları, ekonomide soğumaya işaret eden makro veri akışlarının bu yıl Fed’in faiz patikasının hızlanabileceğine işaret etmesiyle dalgalı seyir izledikten sonra artıda kapandı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 05.06.2024
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, ekonomide soğumaya işaret eden makro veri akışlarının bu yıl Fed’in faiz patikasının hızlanabileceğine işaret etmesiyle dalgalı seyir izledikten sonra artıda kapandı. Makro veriler cephesinde Nisan ayı verisi aylık bazda 296k düşüşle 8,06 mn seviyesine gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Ayrıca, 8,48 mn olan Mart ayı verisi 8,35 mn seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Fabrika siparişleri cephesinde Nisan ayı verisi aylık bazda %0,7 artışla piyasa beklentisinin hafif üzerinde gerçekleşti. Ancak %1,6 artış olarak gerçekleşen Mart ayı verisi ise %0,7 artış olarak güncellendi.

İş olanaklarına ek olarak üretim cephesinde öne çıkan soğuma işaretlerinin enflasyon üzerindeki beklenen yansımaları üzerinden Fed’in bu yıl faiz indirim patikasını hızlandırabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdiğini gözlemliyoruz. Ancak hala %5 seviyesine yakın seyeini sürdüren hizmet enflasyonunun yapışkanlığını sürdürdüğünü belirtmek isteriz. Tahvil faizleri cephesinde ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,77, 10 yıllık tahvil faizi de %4,33 seviyesine hafif geriledi. Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %55,3 seviyesine yükseldi (dün %51,4 seviyesindeydi). İkinci faiz indiriminin de %39,9 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor (dün %38,1 seviyesindeydi). VIX endeksi dün 0,05 puan artışla 13,16 seviyesine hafif yükseldi.

Dow Jones endeksi %0,36 yükselişle 38.711,29 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,15 değer kazancıyla 5.291,34 seviyesinden tamamladı. Nasdaq endeksi de %0,15 artışla 16.853,74 seviyesinden günü tamamladı.

Hisseler özelinde Chevron, Dow Inc ve Caterpillar hisseleri %1 düşüş kaydederken, beklentileri karşılayamayan yılsonu öngörüleri nedeniyle %10 değer kaybeden Bath and Body Works hisseleri en kötü performans gösteren S&P 500 hissesi oldu.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında ağırlıklı pozitif eğilimli karışık seyir görülüyor. ABD cephesinde açıklanan makro verilerin faiz indirim patikasını destekler tonda gerçekleşmesine ek olarak bölge özelindeki gelişmeler piyasalardaki görünüme yön veriyor. Dün Modi’nin beklentinin altında oy aldığı yönündeki haber akışlarıyla Hindistan’daki hisse senedi piyasalarından yaşanan sert satışların ardından toplamda 371 mlr dolarlık çıkış yapılmıştı. Bu sabah ise sonuçların ardından Nifty 50 ve BSE Sensex endeksleri alıcılı seyir izliyor. Hindistan Seçim Kurulunun verilerine göre, 19 Nisan'da başlayıp 1 Haziran'da sona eren genel seçimde sayım sona erdi. Seçmen sayısının yaklaşık 970 milyon olduğu ülkede, federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi (Lok Sabha) üyelerini belirleyen seçimlerden galip çıkan, Hindistan Başbakanı Modi'nin başında olduğu BJP liderliğinde kurulan NDA oldu. Hint basınında yer alan verilere göre, çok partili parlamenter demokrasiyle yönetilen Hindistan'da, parlamentonun Halk Meclisi kanadındaki 543 sandalyenin 295'ini NDA kazandı. NDA, 2019 seçimlerinde 353 sandalye, 2014 seçimlerinde ise 336 sandalye kazanmıştı. Modi, bu yılki seçim kampanya dönemi boyunca NDA'nın 400 sandalyeyi geçeceğini öngörmüştü. Associated Press'in (AP) Hindistan Seçim Kurulu verilerine dayandırdığı haberinde ise NDA'nın 286 sandalye kazandığı bildirildi. Modi'nin partisi BJP 2019'daki genel seçimlerde 303 sandalyenin sahibi olurken bu seçimlerde sandalye sayısını 240'a düşürdü. Modi'nin beklentinin aksine çoğunluğu sağlayamaması, hükümetin büyüme için kritik olarak görülen zorlu reformları yapabilme kapasitesine dair soru işaretlerini artırabilir. Avustralya cephesinde ise ilk çeyrek gayri safi yurt içi hasılası yıllık bazda %1,1 ile beklentinin hafif altında gerçekleşmesine karşın S&P ASX 200 endeksi %0,38 artıda. Nikkei ve IDX Composite endekslerinde düşüşler %1’i aşarken, KOSPİ endeksi %1,09 yükseliyor. Hang Seng endeksi de %0,25 artıda.

ABD vadelilerde ılımlı alıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı değişimi ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak S&P Global hizmet PMI verisinin ikinci okuması takip edilecek. Hatırlancağı üzere 24 Mayıs haftasında haftalık mortgage başvuruları %5,7 düşüş kaydetmişti. ADP özel sektör istihdamı verisi cephesinde de Mayıs ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi 175k seviyesinde bulunuyor. ISM hizmet PMI verisinin de aylık bazda 1,6 puan artışla 51 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Alt endekslere ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere ödenen fiyatlar verisi Nisan ayında aylık bazda 5,8 puan artışla 59,2’ye yükselmişti. İstihdam endeksi ise 2,6 puan düşüşle 45,9’a gerilemişti. Yeni siparişler verisi de 2,2 puan düşüşle 52,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Öncü olarak aylık bazda 3,5 puan artışla 54,8 seviyesindeki seyrini sürdüren hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde ÜFE verisine ek olarak S&P Global hizmet PMI verisinin ikinci okuması takip edilecek. Nisan ayı ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,6 ve %5,3 düşüşler kaydetmesi bekleniyor. Öncü olarak aylık bazda değişim göstermeyerek 53,3 seviyesindeki seyrini sürdüren hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek. Dış ticaret dengesi Nisan ayı verisinin 76,5 mlr dolar açık olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde de 1 Haziran haftasına ilişkin verinin 220k seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 25 Mayıs haftasına ilişkin devam eden başvurular verisinin de 1,79 mn seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisine ek olarak AMB’nin faiz kararı toplantısı takip edilecek. Nisan ayı perakende satışlar verisinin aylık bazda %0,3 düşüş kaydedeceği, yıllık bazda ise %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. AMB’nin politika faizinin de 25 baz puan indirimle %4,25 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.