Küresel piyasalar

ABD piyasaları, yaşanan teknik problemin yarattığı belirsizliğe ek olarak, imalat aktivitesinin zayıfladığına işaret eden makro veri akışı nedeniyle dalgalanmalar yaşadı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 04.06.2024
2
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, New York borsasında yaşanan teknik problemin yarattığı belirsizliğe ek olarak, imalat aktivitesinin zayıfladığına işaret eden makro veri akışı nedeniyle dalgalanmalar yaşadı.

Yaşanan teknik bir sorun, bazı hisselerin hatalı bir şekilde büyük değişimler yaşamasına neden oldu. Bu hisseler arasında, hatalı bir şekilde %99 düşen Warren Buffet'ın şirketi Berkshire Hathaway de yer alıyor. NYSE, ülkede sabah saatlerinde başlayan durum hakkında bir açıklama yaptı. Açıklamada, tamamen teknik bir sorundan kaynaklandığı belirtilirken; etkilenen hisselerde işlemlerin durdurulduğunu ifade etti. NYSE, sorunun hisse senedi fiyatlarının dalgalanmasını önlemek için tasarlanmış bir mekanizmayla ilgili olduğunu ifade etti. Sorunun araştırılmaya devam ettiği de borsanın açıklamaları arasında yer aldı.

Makro veriler cephesinde dün açıklanan ISM imalat PMI Mayıs ayı verisi aylık bazda 0,5 puan düşüşle 48,7 seviyesine gerileyerek piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Ödenen fiyatlar verisi de 3,9 puan düşüşle 57 seviyesine gerileyerek dört aylık yükselişini sonlandırdı. Veri piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Aylık bazda 3,7 puan düşüş kaydeden yeni siparişler alt endeksi 45,4 ile Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. İstihdam alt endeksi ise Mayıs ayında aylık bazda 2,5 puan artışla 51,1 seviyesinde gerçekleşerek, yükseliş döngüsünü üçüncü aya taşıdı.

İmalat sektörüne ilişkin üretim aktivitesinde ve fiyat baskılarında öne çıkan düşüş eğiliminin Fed’in bu yıl faiz indirimine gitmek için daha fazla alanı olabileceğine işaret ettiğini gözlemliyoruz. Bu çerçevede ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,81, 10 yıllık tahvil faizi de %4,38 seviyesine geriledi. Faiz patikasına ilişkin olarak, Fed Watch Tool’a göre ilk faiz indiriminin 25 baz puan ile Eylül ayında gerçekleşebileceği yönündeki beklenti %51,4 seviyesine yükseldi (dün %47 seviyesindeydi). İkinci faiz indiriminin de %38,1 olasılıkla Aralık ayında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. VIX endeksi dün 0,50 puan artışla 13,42 seviyesine hafif yükseldi.

Dow Jones endeksi %0,30 düşüşle 38.571,03 seviyesinden kapandı. S&P 500 endeksi de %0,11 artışla 5.283,40 seviyesinden tamamladı. Nasdaq endeksi ise, tahvil faizlerindeki düşüşün desteğinde %0,56 yükselişle 16.828,63 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında karışık seyir görülüyor. ABD ekonomisinin seyrine ilişkin endişelerin, Fed’in faiz patikasının öne çekileceğine baskın gelmesi piyasaların seyrinde belirleyici olan unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Ayrıca, bölge özelindeki gelişmelerin de piyasalardaki görünüme yön verdiğini takip ediyoruz. Özellikle, Hindistan’da genel seçim sonrası oyların sayılmaya başlanmasıyla Başbakan Modi’nin galibiyetine ilişkin beklentilerin Hindistan varlıkları üzerindeki olumlu etkisinin güç kaybettiğini gözlemliyoruz. Bu sabah Nifty 50 ve BSE Sensex endeksleri %2’yi aşan değer kayıpları kaydediyor. IDX Composite endeksi ise %1,44 artıda. Hang Seng endeksi %0,12 artış kaydederken, KOSPI endeksi %0,49 değer kaybediyor. Shangai endeksi yatay seyir izlerken, Nikkei 225 ve S&P ASX 200 endeksleri sorasıyla %0,35 ve %0,16 ekside.

ABD vadelilerde yatay seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de JOLTS açık iş pozisyonları ve fabrika siparişleri verilerine ek olarak dayanıklı mal siparişleri verisinin revizyonları takip edilecek. JOLTS açık iş pozisyonları Nisan ayı verisinin 128k düşüşle 8,36 mn seviyesine gerilemesi bekleniyor. Fabrika siparişleri verisinin aylık bazda %0,6 artış göstermesi öngörülüyor. Öncü olarak manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %0,7 ve %0,4 artışlar kaydeden dayanıklı mal siparişleri verisinin de aynı seviyelerde teyit edilmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı değişimi ve ISM hizmet PMI verilerine ek olarak S&P Global hizmet PMI verisinin ikinci okuması takip edilecek. Hatırlancağı üzere 24 Mayıs haftasında haftalık mortgage başvuruları %5,7 düşüş kaydetmişti. ADP özel sektör istihdamı verisi cephesinde de Mayıs ayı verisine ilişkin piyasa beklentisi 175k seviyesinde bulunuyor. ISM hizmet PMI verisinin de aylık bazda 1,6 puan artışla 51 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Alt endekslere ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere ödenen fiyatlar verisi Nisan ayında aylık bazda 5,8 puan artışla 59,2’ye yükselmişti. İstihdam endeksi ise 2,6 puan düşüşle 45,9’a gerilemişti. Yeni siparişler verisi de 2,2 puan düşüşle 52,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Öncü olarak aylık bazda 3,5 puan artışla 54,8 seviyesindeki seyrini sürdüren hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde ÜFE verisine ek olarak S&P Global hizmet PMI verisinin ikinci okuması takip edilecek. Nisan ayı ÜFE verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,6 ve %5,3 düşüşler kaydetmesi bekleniyor. Öncü olarak aylık bazda değişim göstermeyerek 53,3 seviyesindeki seyrini sürdüren hizmet PMI verisinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde de Japonya’da hizmet PMI verisinin ikinci okuması izlenecek. Hatırlanacağı üzere hizmet PMI öncü verisi aylık bazda 0,7 düşüşle 53,6 seviyesine gerilemişti. Çin cephesinde de Caixin hizmet PMI verisi takip edilecek. Mayıs ayı verisinin aylık bazda değişim göstermeyerek 52,5 seviyesindeki seyrini sürdüreceği öngörülüyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.