Küresel piyasalar

ABD piyasaları, ılımlı büyümeye işaret eden ekonomik büyüme verileri eşliğinde satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 31.05.2024
2
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, ılımlı büyümeye işaret eden ekonomik büyüme verileri eşliğinde satıcılı seyir izledi. İlk çeyrekte ABD ekonomisi yıllık bazda %1,3 artış göstererek, bir önceki %1,6'lık tahminin altında kaldı. Öte yandan, ekonominin ana büyüme motoru olan kişisel harcamalar önceki tahmin olan %2,5'e kıyasla %2,0 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre GSYH’nin %1,3 büyümesi ve tüketici harcamalarının ise %2,2 artması bekleniyordu. Enflasyon cephesinde, Fed'in tercih ettiği ölçü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ilk çeyrekte yıllık bazda %3,3 oranında artış göstererek ilk tahminin biraz altında kaldı. Gıda ve enerji hariç çekirdek PCE göstergesi önceki tahmindeki %3,7'ye kıyasla %3,6 arttı. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 25 Mayıs ile biten haftada beklentilerin üzerinde 219 bine yükseldi. Piyasa beklentileri, başvuru sayısının 217 bin olacağı yönündeydi. ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Nisan'da %7,7 ile piyasa beklentilerinin üzerinde azalış kaydetti. Piyasa beklentilerinin üzerinde azalış kaydeden bekleyen konut satışlarının bu dönemde %1 azalacağı öngörülüyordu. ABD'de mal ticareti açığı, Nisan'da aylık %7,7 artışla 99,4 milyar dolara çıktı. Piyasa beklentisi, mal ticareti açığının bu dönemde 91,9 milyar dolar olacağı yönündeydi. Mal ticareti açığı Mart'ta 92,3 milyar dolar olmuştu.

Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri takip edilirken; New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ancak hedefe ineceğine inandığını belirtti. Williams faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağını henüz öngörmediğini, verilere bağlı olarak karar alacaklarını dile getirdi. Para politikasında düzenleme yapmak için aceleci olmayacaklarını belirten Williams enflasyonun bu yıl büyük oranda tahminlerden yüksek seyrettiğini ve önemli bir ilerleme kaydedemediklerini ifade etti.

Bugün ABD'de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) öne çıkıyor. Nisan'da düşüş gösteren diğer ABD enflasyon verilerinin ardından gözler kişisel tüketim harcamaları enflasyonuna çevrilecek. Enflasyon verileri piyasaların seyrinde ve faiz indirim beklentileri üzerinde etkili olacak. Yıllık manşet PCE'nin %2,7, çekirdek PCE'nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor.

Tahvil piyasalarında aşağ yönlü bir seyir takip edildi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,92'ye, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,54 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 14,28 seviyesinden 14,47 seviyesine yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları satıcılı seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,60 kayıpla 5.235,48, Nasdaq endeksi %1,08 kayıpla 16.737,08, Dow Jones endeksi ise %0,86 düşüşle 38.111,48 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senetleri piyasaları alıcılı seyir izledi. Dax endeksi %0,22 puan kazançla 18,514,08, Euro Stoxx 50 endeksi %0,42 puan artışla 4.984,25, FTSE 100 endeksi %0,59, CAC 40 endeksi de %0,55 değer kazancıyla günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları bölgeden gelen ekonomik verileri analiz etmesiyle alıcılı seyir izliyor. Japonya'nın sanayi üretimi rakamları, Reuters anketinin %0,9'luk beklentisine karşın, Nisan ayında önceki aya göre %0,1'lik sürpriz bir düşüş gösterdi. Başka bir veri seti, Japonya'nın başkenti Tokyo'da çekirdek enflasyonun Mayıs ayında Reuters anket beklentilerine paralel olarak %1,9 arttığını gösterdi. Güney Kore'nin sanayi üretim endeksi mevsimsellikten arındırılmış bazda Nisan ayında aylık %2,2 artışla Reuters anketinin %1,1 artış beklentisini aştı. Çin'den gelen veriler ise imalat sektörünün Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde daraldığını gösterdi; resmi satın alma yöneticileri endeksi Nisan ayındaki 50,4'ten 49,5'e geldi.

Ayrıca, Çin, 'ulusal güvenliği korumak' amacıyla 1 Temmuz’da itibaren bazı havacılık ve uzay ekipmanlarının ihracatını kısıtlayacağını duyurdu. Ticaret Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, yeni düzenlemelerin ulusal güvenliği daha iyi korumayı ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi uluslararası yükümlülükleri yerine getirmeyi amaçladığını söyledi.

Hong Kong piyasası %0,88, Kospi endeksi %0,45, Nikkei %%1,06, Nifty 50 endeksi %0,41, Shanghai %0,27 ile alıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde yataya yakın satıcılı seyir gözleniyor.

Bugünün haber akışında, ABD tarafında Nisan ayına ilişkin Kişisel gelir ve harcamalar, PCE ve Mayıs ayına ilişkin MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. Yıllık manşet PCE'nin %2,7, çekirdek PCE'nin ise %2,8 seviyesinde kalması bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin ise Mayıs ayında 40,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 37,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesinde ise Mayıs ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Çekirdek TÜFE’nin %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Gelecek hafta ABD tarafında, S&P Global PMI İmalat, ISM İmalat PMI ve İnşaat Harcamaları verileri takip edilecek. Salı günü ise Nisan ayı Fabrika Siparişleri, Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek. Çarşamba günü ise Mayıs ayı ADP İstihdam Raporu, S&P Global PMI İmalat Dışı, S&P Global PMI Bileşik ve ISM İmalat Dışı PMI verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.