Küresel piyasalar

Anma günü tatilinin ardından işleme açılan ABD piyasaları, ilk işlem gününde karışık bir seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 29.05.2024
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Anma günü tatilinin ardından işleme açılan ABD piyasaları, ilk işlem gününde karışık bir seyir izledi. Makro veri tarafında; ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Mayıs'ta aylık 4,5 puan artışla 102'ye çıkarak beklentileri aştı. Beklentilerin üzerine çıkan Tüketici Güveninin, bu dönemde 96 değerini alacağı öngörülüyordu. Tüketici Güven Endeksi Nisan'da 97,5 olarak hesaplanmıştı.

ABD Merkez Bankasının faiz indirimlerinin zamanlamasına dair belirsizlik sürerken, bu hafta açıklanacak veriler ile Fed yetkililerinin yapacağı açıklamalarda para politikasının seyrine dair daha fazla ipuçları aranacaktır. Özellikle Fed'in bugün açıklayacağı Bej Kitap raporu ile yarın açıklanacak büyüme ve haftanın son işlem günü açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verileri piyasalarda yakından takip edilecek.

Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri takip edilirken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari verdiği röportajda, Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce enflasyonda belirgin bir ilerleme beklenmesi gerektiğini aktardı. Kashkari, fiyat baskılarının yeniden artması durumunda daha fazla faiz artırımı ihtimalini de göz ardı etmeyeceğini ifade etti.

Diğer taraftan Çip üreticisi Nvidia'nın hisseleri Elon Musk'un yapay zeka girişimi xAI'nin yatırımcılardan 6 milyar dolar toplamasının ve Musk'ın yeni “süper bilgisayarı” için Nvidia çiplerini kullanmayı planladığına dair haberlerin ardından %7'nin üzerinde yükseldi.

Tahvil piyasaları ABD tarafında 2 ve 5 yıllık tahvil ihalelerini karşıladı. İhraçlara gelen talebin beklentilerden düşük olması piyasalardaki satıcılı seyri güçlendirdi. Uzun vadelerde yoğunlaşan satışlar sonrası 2 yıllık getirileri %4,97 olurken, 10 yıllık getirileri %4,56 seviyelerine yükseldi. VIX endeksi ise 12,36 seviyesinden 12,92 seviyesine yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları karışık seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,02 artışla 5.306,04, Nasdaq endeksi %0,59 artışla 17.019,88 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi ise %0,55 düşüşle 38.852,86 günü tamamladı.

Avrupa hisse senetleri beklenen enflasyon verisindeki belirsizlik sebebiyle satıcılı seyir izledi. Dax endeksi %0,48 puan kayıpla 18,684,66, Euro Stoxx 50 endeksi %0,61 puan kayıpla 5.028,15, CAC 40 endeksi de %0,92 değer kaybıyla günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların Avusturalya enflasyon verilerini takip etmesi ve Japonya tarafında 10 yıllık tahvil getirilerinin en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, Çin hariç satıcılı seyir izliyor. Avustralya'nın ağırlıklı tüketici fiyatları endeksi Nisan ayında yıllık bazda %3,6 artış göstererek Reuters anketindeki %3,4 artış tahmininin üzerinde gerçekleşti. Okuma aynı zamanda Mart ayı için bildirilen %3,5'in üzerinde gerçekleşti.

ING analistleri geçen haftaki ön izleme notunda; “Avustralya'dan bir kötü enflasyon raporu daha gelirse, bu yılın dördüncü çeyreğinde Avustralya Merkez Bankası tarafından kaleme aldığımız son faiz indirimini kaldırmayı düşüneceklerini ve iki tane daha olursa, bir faiz artışı eklemeyi düşündüklerini belirtildi.

Diğer taraftan; Japonya'nın 10 yıllık devlet tahvili getirileri 13 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 10 yıllık Japon devlet tahvilinin getirisi 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak %1,097'ye ulaştı. 10 yıllık tahvil getirisi en son 2011 yılında, Japonya Merkez Bankası'nın 2016 yılında getiri eğrisi kontrol politikasına başlamasından önce bu seviyeye ulaşmıştı. 10 yıllık JGB'lerin getirileri, BOJ'un Mart ayında tahvil getirisinin üst limitini “%1 civarında” sınırlayan YCC politikasını kaldırmasından bu yana yükseliş eğilimi sergiliyor.

BOJ Yönetim kurulu üyesi Seiji Adachi, yendeki keskin düşüşlerin enflasyonu artırması veya halkın gelecekteki fiyatlara ilişkin algısının beklenenden daha fazla hareket etmesi halinde Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırabileceğini söyledi.

Hong Kong piyasası %1,42, Kospi endeksi %1,31, Endonezya %1,67, Nikkei %%0,50, Nifty 50 endeksi %0,57 satıcılı seyir izlerken, Shanghai %0,33 ile pozitif seyir izliyor.

ABD vadelilerinde satıcılı seyir gözleniyor.

Bugünün haber akışında, ABD tarafında Fed'in mevcut ekonomik koşullara ilişkin yorumunun özeti olan Bej Kitap, MBA Mortagage başvuruları, Richmond FED İmalat Endeksi, Dallas FED Hizmetler Aktivitesi ve Fed üyesi John Williams'ın konuşması takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın devamında yarın ABD tarafında ilk çeyreğe ilişkin GSYİH verisi takip edilecek. 1Ç’ye ilişkin GSYH’nın %1,2 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri %1,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Cuma günü ise Nisan ayına ilişkin Kişisel gelir ve harcamalar, PCE ve Mayıs ayına ilişkin MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. PCE verisinin Nisan ayında aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin ise Mayıs ayında 40,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 37,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesinde ise Mayıs ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Çekirdek TÜFE’nin %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.