Küresel piyasalar

ABD ve Londra piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk gününde küresel piyasalarda işlem hacimleri düşük seyretti.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 28.05.2024
2
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD ve Londra piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk gününde küresel piyasalarda işlem hacimleri düşük seyretti. Piyasalar FED'den daha az faiz indirimi beklemesine rağmen, ABD de açıklanan bilanço sezonunun iyi geçmesi piyasalara pozitif olarak yansıyor. ABD Hazinesi hafta ortasında bazı tahvillerde geri alım gerçekleştirecek. ABD hazinesinin tahvil geri alımı programına geçmesinin ve FED'in bilanço daraltma hızını yavaşlatmasının piyasalara likidite desteği sağlayabileceği düşünülüyor.

Bu çerçevede, tahvil piyasalarında aşağı yönlü seyir hakimdi. ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,93'e, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,4 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 11,93 seviyesinden 12,36 seviyesine yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları dün kapalıydı. Avrupa hisse senedi piyasaları ise pozitif seyir izledi. Dax endeksi %0,37 puan artışla 18,761,61, Euro Stoxx 50 endeksi %0,46 puan artışla 5.038,55 seviyesine yükselirken, CAC 40 endeksi de %0,46 değer kazancıyla seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları karışık bir seyir izliyor. ECB yönetim konseyi üyesi ve Finlandiya merkez bankası başkanı Olli Rehn yaptığı konuşmada, Euro bölgesindeki enflasyonun “sürekli bir şekilde” düştüğünü vurguladı. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane Financial Times'a verdiği röportajda, büyük sürprizler dışında, bu noktada üst düzey kısıtlamaları kaldırmaya yetecek kadar şey gördüklerini ifade etti. Yorumlar, merkez bankasının 6 Haziran'daki toplantısı öncesinde geldi. Piyasalar şu anda ECB'nin faiz oranının %4'ten çeyrek puanlık bir indirime gitme ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu sabah Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, şu anda yendeki mevcut zayıflığın olumsuz yönlerinden daha fazla endişe duyduğunu belirterek, Japonya'nın aşırı döviz hareketlerine karşı uyarılarını yineledi. Makro veri tarafında; Japonya hizmet üreticisi fiyat endeksi Mart 2015'ten bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Japonya'nın hizmet üreticisi fiyat endeksi Nisan ayında yıllık %2,8 artış göstererek dokuz yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. ÜFE Mart ayında revize edilen %2,4'ün üzerinde seyrederek art arda ikinci ayda da yükselişe geçti.

Hong Kong piyasası %0,55, Kospi endeksi %0,09, Endonezya %1,05, Nifty 50 endeksi %0,12, Shanghai %0,01 ile pozitif seyir izlerken, Nikkei %0,17, China A50 endeksi %0,18 negatif seyir izliyor.

ABD vadelilerinde pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında Mayıs ayı Conf. Board Tüketici Güveni, Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi ve ilk çeyreğe ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri takip edilecek. Conf. Board Tüketici Güveninin Mayıs ayında 96,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan ayı verisi 97 seviyesinde gerçekleşmişti. Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi verisi Nisan ayında -14,5 değerini almıştı. Aynı gün Fed Üyesi Mester'in konuşması bulunuyor. Euro Bölgesinde ise AMB Üyesi Knot'un konuşması bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın devamında Çarşamba günü ABD tarafında ilk çeyreğe ilişkin GSYİH, Ticaret Dengesi, Bekleyen Konut Satışları ve Perakende Stoklar verileri takip edilecek. 1Ç’ye ilişkin GSYH’nın %1,2 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri %1,6 seviyesinde gerçekleşmişti. Nisan ayına ilişkin Ticaret Dengesi verisinin ise 91,4 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki veri 91,8 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmişti. Aynı gün Fed Üyesi Williams ve Logan'ın konuşmaları bulunuyor. Cuma günü ise ABD tarafında Nisan ayına ilişkin Kişisel gelir ve harcamalar, PCE ve Mayıs ayına ilişkin MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. PCE verisinin Nisan ayında aylık bazda %0,3 artış göstermesi bekleniyor. MNI Chicago PMI verisinin ise Mayıs ayında 40,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, önceki veri 37,9 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesinde ise Mayıs ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verileri takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Çekirdek TÜFE’nin %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.