Küresel piyasalar

ABD Merkez Bankasının bu yıl faiz indirimine gideceğine yönelik iyimserlik sürerken, ABD piyasaları günü karışık seyirle tamamladı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 21.05.2024
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD Merkez Bankasının bu yıl faiz indirimine gideceğine yönelik iyimserlik sürerken, hisse piyasaları günü karışık seyirle tamamladı. Geçen hafta ABD'de enflasyonun beklentilerin altında kalmasının ardından Fed'in Eylül’de faiz indirimine gideceğine ilişkin fiyatlamalar güç kazanmış durumda. Bu hafta Perşembe günü açıklanacak ABD ekonomik öncü göstergeleri verisi ekonomide yaşanan soğumanın derecesi hakkında bilgi verebilir. Çarşamba günü açıklanması beklenen çip şirketi NVDIA bilançosu ise diğer önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer taraftan Fed yetkililerinin açıklamalarıni takip ediyoruz. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, “enflasyonun henüz sürdürülebilir bir şekilde %2'ye indiğinden emin olmadığı” için ABD merkez bankasının faiz oranlarını ayarlaması için henüz aciliyet görmediğini belirtti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise para politikasının kısıtlayıcı olduğuna ve enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine doğru düşeceğine, ancak bunun hızlı olmayacağına inandığını söyledi. Mester, daha önce ABD merkez bankasının bu yıl üç kez faiz indirimine gideceğini düşündüğünü belirtmiş, ancak; ekonomide gördüğü gelişmelere bakarak bunun hala uygun olduğunu düşünmediğini ifade etmişti. Atlanta Fed Raphael Bostic de bu yılki verilerin enflasyonun daha yavaş düşeceğini gösterdiğini belirterek, bu yıl ve gelecek yılda enflasyonun düşmeye devam etmesini beklediklerini söyledi. Bankanın halen gidecek yolu olduğunu ifade eden Bostic, Fed'in ekonominin gidişatına ilişkin her türlü olasılığa açık olduğunu bildirdi. Fed'in Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, ilk çeyrekte enflasyonun hayal kırıklığı yarattığını ve para politikasını gevşetmek için gereken güveni sağlamadığını vurguladı. Bankanın çalışmalarına devam edecek zamana sahip olabilmesi için sıkı politikaya izin vermesi gerekeceğini ifade eden Barr, Fed'in istikrarlı kalmak ve ekonomiyi izlemek için iyi bir konumda olduğunu kaydetti. Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, enflasyonla mücadele sürecinde son dönemde yaşanan yavaşlamanın kalıcı olup olmayacağını söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi. Jefferson, politika faizinin zaman içinde uygun duruşuna ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkate alacağını kaydetti.

ABD piyasaları günü karışık seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,09 artışla 5.308,13, Nasdaq endeksi %0,65 artışla 16.794,87 seviyesinden kapanırken, Dow Jones endeksi ise %0,49 kayıpla 39.806,77 seviyesinde günü tamamladı.

Avrupa piyasaları da yatay pozitif seyirle günü tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,19 kazançla 5.073,85, DAX endeksi %0,33 artışla 18.767,06, FTSE 100 endeksi %0,05 artışla 8.424,20 ve CAC 40 endeksi %0,35 artışla 8.195,97 seviyelerinden günü tamamladı.

Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu gün hem ABD hem de Avrupa tahvil piyasaları oldukça sakindi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 2 baz puanlık artışla %4,44 seviyesine yükselirken, 2 yıl tahvil getirisi de yatay hareketle %4,84 seviyelerinden işlem gördü. VIX endeksi ise 12,15 seviyesine hafif yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında, yedi gün süren yükseliş döngüsünün ardından satıcılı seyrin ön plana çıktığını takip ediyoruz. Özellikle Çin endekslerinde yaşanan realizasyonlara ek olarak Hang Seng endeksi Li Auto hissesinde zayıf gelen ilk çeyrek finansalları sonrası tetiklenen satışlar piyasalardaki görünüme yön veriyor. Japonya'da ise hisse senedi endeksleri sigorta şirketlerinin güçlü gelen finansallarının etkisiyle pozitif ayrışıyor. Bu arada altın ve bakır fiyatlarının tüm zamanların zirvesine yükselmesiyle Bloomberg Commodity endeksinin 107,24 ile Ocak 2023'ten bu yana zirve seviyesine yükseldiğini gözlemliyoruz.

Hang Seng endeksi %1,85, Shanghai %0,41, Nifty 50 endeksi %0,17, Endonezya %0,64, Kospi endeksi %0,65 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay karışık bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Mayıs ayına yönelik Philadelphia Fed imalat dışı aktivite endeksi verisi takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere veri Nisan’da -12,4 olarak gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise Mart ayına yönelik cari hesap verisi takip edilecek. Hatırlanacağı üzere veri Şubat’ta 29,5 milyar euro olarak gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü ABD’de Nisan ayına yönelik mevcut konut satışları ve Mayıs ayına yönelik FOMC toplantı tutanakları takip edilecek. Mart’ta aylık bazda %4,3 azalış olarak gerçekleşen mevcut konut satışları verisinin Nisan’da aylık bazda %0,6 artış kaydetmesi bekleniyor. Perşembe günü ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışları, Kansas City Fed imalat aktivite endeksi, S&P Global hizmet ve imalat PMI verileri takip edilecek. Mart’ta 0,15 olarak gerçekleşen Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verisinin Nisan’da 0,13 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 11 Mayıs haftasında 222k olarak gerçekleşen haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 18 Mayıs haftasında 220k olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 50 olarak gerçekleşen S&P Global imalat PMI öncü verisinin Mayıs’ta 49 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Nisan’da 51,3 olarak gerçekleşen S&P Global hizmet PMI öncü verisinin Mayıs’ta 51,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %8,8 artış olarak gerçekleşen yeni konut satışları verisinin Nisan’da %2,1 azalması bekleniyor. Nisan’da -8 olarak gerçeleşen Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verisinin Mayıs’ta -7 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.