Küresel piyasalar

Küresel piyasalar dün takip edilen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası günü pozitif tarafta tamamladı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 15.05.2024
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Küresel piyasalar dün takip edilen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları sonrası günü pozitif tarafta tamamladı.

Hafta başından bu yana takip edilen veriler piyasalardaki volatiliteyi artırırken, bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi önem arz ediyor. Bununla birlikte Fed yetkilileri de sözle yönlendirmelerini sürdürürken; Fed Başkanı Powell ülkedeki enflasyon verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, merkez bankasının sabırlı olması ve yüksek faiz oranlarının çalışmasına izin vermesi gerektiğini söyledi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu sene %89 ihtimalle bir faiz indirimine gidebileceği öngörülürken, Eylül ayı olası bir faiz indirimi için öne çıkmaya devam ediyor.

Makro veri cephesinde, ABD Çalışma Bakanlığı dün Nisan ayına ilişkin ÜFE verilerini açıkladı. Buna göre ÜFE, Nisan’da bir önceki aya kıyasla %0,5 arttı. Piyasa beklentisi, üretici fiyatlarının aylık bazda %0,3 arttığı yönündeydi. ÜFE Mart’ta %0,1 azalmıştı. Üretici fiyatlarında yıllık bazda artış ise Nisan’da %2,2 ile Nisan 2023'ten sonraki en yüksek seviyesini kaydetti. Nisan’da yıllık bazda piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen üretici enflasyonu Mart’ta %1,8 olarak hesaplanmıştı. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE Nisan’da aylık bazda %0,5 ve yıllık bazda %2,4 arttı. Yıllık bazda beklentilere paralel gerçekleşen çekirdek üretici enflasyonunun aylık bazda %0,2 olacağı tahmin ediliyordu. Çekirdek üretici fiyatları, Mart’ta aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %2,1 artış göstermişti.

Bu gelişmelerle ABD piyasaları dün pozitif bir görünüm sergiledi. S&P 500 endeksi %0,48 yükselişle 5.246,68, Dow Jones endeksi %0,32 yükselişle 39.558,11 ve Nasdaq endeksi %0,75 yükselişle 16.511,18 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasalarında ise dün karışık bir görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,01 düşüşle 5.078,25 ve DAX endeksi %0,10 düşüşle 18.723,63 günü tamamlarken, FTSE 100 endeksi %0,16 yükselişle 8.428,13 ve CAC 40 endeksi %0,20 yükselişle 8.225,80 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,44 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,82 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 13,42 seviyesine geriledi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları bu sabah karışık bir seyir izliyor. Shanghai endeksinde %0,17 ve Hang Seng endeksinde %0,22 düşüşler takip edilirken, Nikkei 225 endeksinde %0,28 ve Kospi endeksinde %0,11 yükselişler takip ediliyor.

ABD vadelilerinde ise hafif pozitif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de MBA mortgage başvuruları, Empire imalat, TÜFE ve perakende satışlar verilerine ek olarak reel saatlik ve haftalık kazançlar verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere 3 Mayıs haftasına ilişkin MBA mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %2,6 artış kaydetmişti. Nisan’da -14,3 olarak gerçekleşen Empire imalat verisinin de Mayıs’ta aylık bazda 4,3 puan artış kaydederek -10 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. TÜFE cephesinde piyasa beklentisi Nisan ayı manşet verisinin aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,4 artışlar kaydedeceği yönünde. Çekirdek verinin de aylık bazda %0,3, yıllık bazda da %3,6 yükselmesi bekleniyor. Perakende satışlar cephesinde de aylık verinin manşet ve çekirdek bazda sırasıyla %0,4 ve %0,1 artışlar göstermesi bekleniyor. Reel saatlik ve haftalık kazançlar verisine ilişkin olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere Mart ayı verisi yıllık bazda %0,6 artış kaydetmişti. Euro Bölgesi’nde de sanayi üretimi verisine ek olarak 1Ç24 büyüme verisinin ikinci okuması takip edilecek. Şubat’ta aylık bazda %0,8, yıllık bazda ise %-6,4 olarak açıklanan sanayi üretimi verisinin Mart’ta aylık bazda %-0,3, yıllık bazda %-2,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 1Ç24 büyüme verisinin ilk okuması da bölge ekonomisinin bu dönemde çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,3 ve %0,4’lük GSYİH artışlarına işaret etmişti. Asya cephesinde de Çin’de 1 yıllık orta vadeli kredi faizi verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi söz konusu göstergenin %2,5 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde.

Gelecek gündemde neler var?

Perşembe günü ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, konut başlangıçları, NY Fed hizmet aktivitesi, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerine ek olarak AMB ve Fed üyelerinin yoğun konuşma takvimleri takip edilecek. 4 Mayıs haftasında 231 bin olarak açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin 11 Mayıs haftasında 218 bin olarak açıklanması bekleniyor. Mart’ta aylık bazda %14,7 azalış yönünde gerçekleşen konut başlangıçları verisinin Nisan’da %8,4 artış yönünde açıklanması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere NY Fed hizmet aktivitesi Nisan’da 0,6 azalış yönünde açıklanmıştı.Mart’ta aylık bazda %0,4 olarak gerçekleşen sanayi üretimi verisinin Nisan’da %0,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mart’ta %78,4 olarak gerçekleşen kapasite kullanım oranı verisinin Nisan’da da %78,4 olarak açıklanması bekleniyor. Aynı gün Japonya’da büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. 4Ç23’te çeyreklik bazda %0,1 artış olarak açıklanan büyüme verisinin 1Ç24’te %1,4 daralma olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi verisi Şubat’ta aylık bazda %3,8 artış, yıllık bazda ise %6,7 azalış yönünde gerçekleşmişti.

Cuma günü ABD’de öncü endeks verisi takip edilecek. Mart’ta %0,3 azalış yönünde gerçekleşen öncü endeks verisinin Nisan’da %0,3 azalış yönünde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün Euro Bölgesi’nde ise TÜFE verisi takip edilecek. Mart’ta aylık bazda %0,6, yıllık bazda %2,4 olarak gerçekleşen TÜFE verisinin Nisan’da aylık ve yıllık bazda sırasıyla %2,4 ve %2,7 artış yönünde gerçekleşmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de yıllık bazda %2,7 yükselmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.