Küresel çatışmalardan kaynaklanan ölümler son 30 yılın en yüksek seviyesinde

Oslo, 12 Haziran (Hibya) – Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre, 2021’den bu yana siviller de dahil olmak üzere küresel çatışmalardan kaynaklanan savaş alanı toplam ölüm sayısı son otuz yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Küresel çatışmalardan kaynaklanan ölümler son 30 yılın en yüksek seviyesinde
Yayınlama: 12.06.2024
2
A+
A-

Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (Prio) tarafından yapılan araştırma, savaş alanında ölenlerin sayısı önceki iki yıla kıyasla düşerken, 2021'den bu yana siviller de dahil olmak üzere çatışmaya bağlı ölümlerin toplam sayısının son 30 yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

Son üç yılda savaş alanında meydana gelen ölümlerdeki bu artış, Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki iç savaş, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve İsrail'in Gazze'yi bombalamasından kaynaklandı.

Raporun Tigray'deki ateşkese bağladığı çatışmalarda ölenlerin sayısı geçen yıl düşmüş olsa da, 2023'te Ukrayna'da 71bin'den fazla ve 2023'ün sonunda üç aydan kısa bir süre içinde Gazze'de tahmini 23.000 kişinin öldürülmesiyle 2023'te hala 122 bin çatışmaya bağlı ölüm vardı.

Araştırma aynı zamanda küresel çatışma ölçeğinin de önemli ölçüde arttığını, birçok devletin aynı anda birden fazla çatışmayla uğraşması nedeniyle 34 ülkede 59 farklı çatışma bölgesinin kaydedildiğini gösterdi.

Raporun yazarı ve Prio'da araştırma profesörü olan Siri Aas Rustad şunları söyledi: “Dünyada şiddet tüm zamanların en yüksek seviyesinde… Rakamlar çatışma ortamının giderek daha karmaşık hale geldiğini ve daha fazla çatışma aktörünün aynı ülke içinde faaliyet gösterdiğini ortaya koyuyor.

“Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Gazze, Ukrayna ve ondan önce de Etiyopya gibi çok sayıda aşırı şiddet içeren çatışmanın üst üste geldiğini gördük” dedi. “Bu da uluslararası bir güç mücadelesine dönüşüyor – kim kimi destekliyor ve para nereye gidiyor. Bu da daha zorlu bir uluslararası ortam yaratıyor.”

Rustad çatışmaların da daha karmaşık hale geldiğini, ülkelerin yarısından fazlasında birden fazla çatışma olduğunu ve yedisinde aynı anda üçten fazla çatışmanın devam ettiğini söyledi.

Bu durumun kısmen İslam Devleti ve diğer silahlı İslamcı grupların Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki birçok ülkede faaliyet göstermesinden kaynaklandığını söyledi.

Afrika, 28 ayrı çatışma bölgesi ile en fazla devlet temelli çatışmanın yaşandığı bölge olmaya devam etti. Rapor, Afrika'daki çatışma sayısının son on yılda neredeyse iki katına çıktığını ve kıtada 2021'den bu yana 330 binden fazla savaş alanı ölümünün yaşandığını belirtiyor. Amerika kıtası ilk kez 36 çatışmayla en fazla devlet dışı çatışmaya ev sahipliği yapan bölge oldu.

Bunlar arasında Meksika, çatışmaya bağlı yaklaşık 14 bin ölümle en şiddetli ülke olmaya devam etti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.