Kritik enflasyon verisi öncesi Avrupa hisse senetleri genel olarak düşüşte

İstanbul, 30 Mayıs (Hibya) – Avrupa borsaları Perşembe günü büyük ölçüde düşerken, yükselen küresel tahvil getirileri duyarlılığı vurdu ve hafta sonunda oldukça önemli enflasyon verilerinin açıklanması beklentisi piyasanın tedirginliğini artırdı.

Kritik enflasyon verisi öncesi Avrupa hisse senetleri genel olarak düşüşte
Yayınlama: 30.05.2024
2
A+
A-

Avrupa hisseleri, yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranı patikası hakkında fikir verecek olan Euro Bölgesi'nden daha fazla ekonomik veri beklerken, sağlık hisselerinin desteğiyle Perşembe günü erken saatlerdeki kayıplarını telafi ederek yükseldi.

Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,3 ve İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,2 düşerken Fransa'da CAC 40 yüzde 0,1 yükseldi. Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi (.STOXX), yeni sekmeyi aç yüzde 0,2 arttı ve sağlık hizmetleri (.SXDP), yeni sekmeyi aç yaklaşık yüzde 1'lik bir ilerlemeyle kazançlara öncülük etti. Teknoloji hisseleri (.SX8P), yeni sekme aç ve madenciler (.SXPP), yeni sekme aç, sırasıyla yüzde 0,8 ve yüzde 0,6 düşerek en çok kaybedenler oldu.

Wall Street'teki zayıflığın ve Asya'daki kayıpların ardından Avrupa'da hisse senetleri, enflasyona ilişkin endişelerin faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalacağı yönündeki söylemi desteklemesiyle artan ABD Hazine getirilerinin baskısıyla geriledi.

İki yıllık ABD Hazine getirisi Perşembe günü yüzde 5 seviyesine yakın işlem görürken, 10 yıllık getiri haftalardır en güçlü seviyesine yakın kaldı.

Çarşamba günü açıklanan veriler, Almanya'da tüketici fiyatlarının Mayıs ayında tahminlerden daha fazla arttığını gösterdi ve spot ışıklarının Cuma günü Euro Bölgesi'nin okuması üzerinde daha da parlak bir şekilde parlamasını sağladı.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.