Kesikköprü Barajı Havza Koruma Planı’nda sona gelindi

Kurak dönemlerde Ankara için sigorta görevi üstlenen Kesikköprü Barajı için “Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” çalışmaları kapsamında sona gelindi.

Kesikköprü Barajı Havza Koruma Planı’nda sona gelindi
Yayınlama: 04.08.2024
0
A+
A-

Son toplantısı gerçekleşen projede koruma planı, paydaş görüşleriyle revize edildikten sonra Tarım ve Orman Bakanlığının onaylamasıyla yürürlüğe girecek. Değişen iklim koşullarıyla dünyanın çeşitli risklere maruz kaldığını belirten ASKİ Genel Müdürü Memduh Akçay, “Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında ve iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği bir coğrafyada bulunmakta olup, uluslararası göstergelere göre su stresi altındadır” dedi.

Başkentlilere sağlıklı ve kaliteli içme suyunu ulaştırabilmek için çalışmalarına devam eden Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ),  Ankara’nın içme suyu kaynaklarını 5 gruba ayırarak yürüttüğü “Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi” çalışmalarında son aşamaya geldi.

Mecbur kalmadıkça kullanılmayan ancak kurak dönemlerde Ankara için sigorta görevi üstlenen Kesikköprü Barajı’nda “Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme” çalışmaları kapsamında son toplantı gerçekleştirildi. 

Gölbaşı ilçesinde proje paydaşlarının da katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, erişilebilir tatlı su miktarının dünyadaki toplam su varlığının yüzde 1’ine denk geldiğini söyleyerek, “Su tüm canlıların yaşamını devam ettirebilmesi için en temel ihtiyaçtır. Yüzyıllar boyunca medeniyetlerin kurulmasında, gelişmesinde ve devamında su en önemli faktördür. İnsan kullanımı, ekosistemde gerekliliği, ekonomideki yeri, enerji üretiminde kullanımı gibi birçok sektörde suya ihtiyaç duyuluyor” açıklamasını yaptı.

Suyun birçok alanda kullanımının temiz içme suyu kaynakları üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Akçay, değişen iklim koşulları sonucu da dünyanın çeşitli risklere maruz kaldığını anlattı. 2024 yılının Mayıs ayında 84 yılın en sıcak ayının yaşandığına işaret eden Akçay şunları söyledi:

“Ülkemiz Akdeniz iklim kuşağında ve iklim değişikliği etkilerinin yoğun olarak hissedildiği bir coğrafyada bulunmakta olup, uluslararası göstergelere göre su stresi altındadır. İklim değişikliğinin su kaynakları üzerinde oluşturduğu olumsuz etki nedeniyle beklenen kuraklık ve su kıtlığı riskine karşı su verimliliğinin yaygınlaştırılması ve su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması özel önem taşıyor. Araştırmalara göre insanımızın yüzde 40’ı, neredeyse yarısı ülkemizin su zengini olduğunu düşünmekte. Ne yazık ki gerçek böyle değil.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.