Kayseri Büyükşehir Belediyesi, diri fayların paleosismolojisi çalışmasına destek verdi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkiinde AFAD, MTA ve Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasına destek verdi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, diri fayların paleosismolojisi çalışmasına destek verdi
Yayınlama: 24.06.2024
1
A+
A-

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Sarıoğlan Tatılı Hendeği’nde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde TÜBİTAK Projesi’ne lojistik destek sağladı.

Bölgede çalışmalar yapan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, burada yaptığı açıklamada, “Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. Bu çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. Bu çalışmayı AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK destekliyor, 14 projeden oluşan büyük bir proje. Biz bu 14 projeden birisiyiz. 11 numaralı proje biziz” dedi.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Koçbulut, şunları söyledi:

“Biz Sivas’tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri’ye kadar uzanan deliler fayını çalışacağız. Bu fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymak maksadıyla bu işi yapıyoruz. Öncelikle bu fay boyunca 1/25000 harita yapıyoruz, tektonik haritayı ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra bu harita üzerinde drone ile uçuşlar gerçekleştirip, daha detaylı haritalar üretiyoruz, bunlar üzerinde açacağımız hendek yerini belirledikten sonra buralarda faya dik yönde radar yöntemiyle, jeofizik yöntemiyle fayın burada olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunları belirleyip, olumlu sonuçlar aldıktan sonra kazıya karar veriyoruz.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.