Karsan, Busworld 2024’te yer aldı

Toplu ulaşımdaki inovasyon gücü ve kusursuz hizmet anlayışıyla Avrupa’nın en çok tercih edilen araçlarını geliştiren Karsan, sektörün en büyük otobüs fuarı olan Busworld 2024’te geniş ürün gamı ve çözümleriyle yer aldı.

Karsan, Busworld 2024’te yer aldı
Yayınlama: 29.05.2024
1
A+
A-

Yoğun bir katılıma sahne olan ve İstanbul’da gerçekleştirilen fuarda Karsan, geleceğin teknolojisiyle donatılmış, çevre dostu modelleri Otonom e-ATAK, hidrojen teknolojisinin toplu ulaşımdaki en verimli halini temsil eden e-ATA HYDROGEN ve sağdan direksiyonlu yeni e-JEST ile gövde gösterisi yaptı.

Karsan, Busworld’de sergilediği hidrojen, elektrik ve otonom teknolojilere sahip araçlarıyla sektördeki tüm yenilikleri bir araya getirerek büyük ilgi topladı. Bin 100’den fazla aracıyla dünya halklarına çevreci ve sürdürülebilir ulaşımın konforunu yaşatan Karsan, sadece uluslararası arenada değil, ülkesinde de öncü rolünü sürdürüyor. Avrupa’dan sonra Türkiye'de de toplu ulaşımda elektrikli dönüşüm için harekete geçen Karsan, 66 adetlik elektrikli araç teslimatıyla bu alandaki liderliğini pekiştiriyor. Son olarak Aselsan'a 60 adet e-JEST teslimatı gerçekleştiren Karsan, İTÜ ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde de 2 adet Otonom e-ATAK aracını çalıştırıyor. Karsan, Antalya ve Bursa’nın ilk elektrikli toplu ulaşım araçları olan 8 metrelik e-ATAK ve 12 metrelik e-ATA ve modelleriyle de bölge ulaşımına önemli katkılar sağlamaya devam ediyor.

Karsan, Busworld 2024’te yer aldı

Fuarın Karsan için oldukça verimli geçtiğini söyleyen Karsan Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, 60 yıllık otomotiv deneyimi ve 2 bin 600 kişilik çalışma ekibiyle “start-up” ruhuyla hareket ettiklerini ifade etti.

Karsan’ın Avrupa’daki başarılarıyla tanınan bir marka haline geldiğine işaret eden Muzaffer Arpacıoğlu, şöyle devam etti:

“2019’da Avrupa pazarına giriş yaptık ve bu 5 yıllık süreçte aralıksız olarak büyüyoruz. Geçen yıl Avrupa elektrikli otobüs pazarında 6’ncı sıraya yükseldik. Sınıfının öncüsü olan e-JEST, yüzde 29’luk pazar payıyla son 4 yıldır üst üste Avrupa’da elektrikli minibüs pazarının lideri. Aynı şekilde son 4 yıldır Avrupa’da elektrikli midibüs segmentinin lideri olan 8 metrelik e-ATAK modelimiz de yüzde 24’lük paya sahip. Öte yandan Otonom e-ATAK modelimiz ilkleri başarmaya devam ediyor. Aracımız Avrupa’da tünelden geçebilen ilk sürücüsüz araç olurken bugüne kadar 27 bin yolcu taşıdı. Otonom araçlarda 75 bin kilometreyi aşan sürüş gerçekleştirdik ve bunu -25 derece gibi zorlu hava şartlarında bile deneyimleme fırsatı yakaladık. Bugüne kadar Amerika, Romanya, Fransa, Norveç, Finlandiya ve Türkiye olmak üzere farklı şehirlerde 8 ayrı Otonom e-ATAK projesini devreye aldık. En büyük modelimiz olan 18 metrelik e-ATA da İtalya ve Romanya’da segmentinin lideri konumunda. Bugüne kadar Avrupa’dan 184 adet e-ATA siparişi aldık ve bunun 106 adedini şimdiden teslim etmiş durumdayız. Yıl sonuna kadar kalan 78 aracımızı da teslim etmiş olacağız.”

Karsan, Busworld 2024’te yer aldı

Elektrikli araçlarda verimliliği artırmak için geliştirilen yeni teknolojilerden bahseden Arpacıoğlu, “Isı pompası teknolojisini -25 derecede çalışacak şekilde geliştirdik. Bu sayede e-ATA serimizde enerji tüketimini yüzde 80 azaltarak daha uzun menzil sunuyoruz. Ayrıca araçlarımızın ağırlığını azaltma çalışmalarıyla 12 metrelik e-ATA aracımızı 2025'te 900 kilogram hafifleteceğiz. Bu iyileştirmelerle e-ATA modelimiz, sınıfının en iyi enerji tüketimi ve yolcu kapasitesini sunacak” dedi.

Karsan’ın Avrupa’da olduğu gibi Kuzey Amerika’dan Japonya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada tercih edilen bir marka olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyen Karsan Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Arpacıoğlu, “Kuzey Amerika pazarında kısa sürede önemli ilerlemeler kaydettik. Şu anda Kanada ve ABD’de hizmet vermek üzere 153 adet e-JEST aracımızın Kuzey Amerika’ya teslimatını gerçekleştirdik. Ayrıca geçtiğimiz yılın sonunda ilk sağdan direksiyonlu e-JEST’i de Japonya pazarına sunarak, Japonya’nın ilk elektrikli Avrupalı otobüs markası olduk. Japonya bizim için sağdan direksiyonlu model ihraç ettiğimiz ilk pazarımız oldu. Son aracımız olan 12 metrelik e-ATA HYDROGEN ile Avrupa’da bir ilki daha gerçekleştirdik. 500 kilometreyi aşan menzili ve 95 yolcu kapasitesiyle sınıfının en iyi özelliklerine sahip olan aracımız, sadece 7 dakikalık dolum hızıyla da dikkat çekici bir performans sunuyor” diye konuştu.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.