Kamu BİT Yatırımlarında MEB Öne Çıkıyor

Kamu BİT Yatırımlarında MEB Öne Çıkıyor
Yayınlama: 25.07.2024
1
A+
A-

Türkiye’de bu yıl kamu kurumlarının bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) alanındaki yatırımları detaylandıran rapora göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) büyük bir ödenekle ilk sırayı almış durumda. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2024 Yılı Yatırım Programı’na dayanarak hazırlanan rapora göre, kamu kurumları tarafından yürütülen e-Devlet hizmet ve uygulamalarının büyük çoğunluğu BİT yatırımlarına dayanmakta.

MEB’in yatırımları, tarım, madencilik, imalat, enerji, ulaştırma-haberleşme, turizm, eğitim ve sağlık gibi sektörlere ve diğer kamu hizmetleri alanlarına ayrılan toplam 347 projeden oluşan bütçenin en büyük payını oluşturuyor. Özellikle eğitim sektöründe yer alan 51 projeye 6 milyar 225 milyon 805 bin lira ayrılmış durumda.

Toplamda ise, BİT yatırımları için ayrılan bütçe 30 milyar 844 milyon 567 bin lira olarak belirlenmiş. Bu yatırım miktarı, 2002 yılında 203 projeye ayrılan 2 milyar 803 milyon liradan neredeyse 11 kat daha fazla bir yatırımı temsil ediyor.

MEB’in özellikle Fırsatları Artırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) ve “Bilgi İşlem Altyapısı” gibi kritik projeler için ayrılan 3 milyar 598 milyon liralık ödenek, sektördeki lider konumunu pekiştiriyor. FATİH projesi için ayrılan 3 milyar 82 milyon liralık bölüm ise özellikle dikkat çekiyor.

Diğer önemli yatırımlar arasında ise Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Deprem Bilgi İşlem Hizmetleri” ve “İstihbarat Hizmetleri” projelerine yönelik 2 milyar 806 milyon liralık yatırım ödeneği bulunuyor. GİB ise Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) Yenileme Çalışmaları ve Bilgisayar Sistemlerinin Bakım Onarımı gibi projeler için 2 milyar 345 milyon lira harcama planlıyor.

Kısacası, Türkiye’de kamu hizmetlerinde BİT altyapısının güçlendirilmesi için ciddi adımlar atılırken, MEB’in eğitim sektöründeki öncü rolü ve büyük bütçeli projeleriyle öne çıktığı görülüyor.

Kaynak: Ekonomi Gazetesi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.